Cum să îți schimbi legal angajatorul din România ca cetățean străin

Ai un job in Romania ca cetatean strain? Vrei sa iti schimbi legal angajatorul? Află mai multe de la avocații noștri, mai jos!

Dacă ești un cetățean non-UE, care lucrează în România, s-ar putea să fii interesat de procesul de schimbare a angajatorului român. 

În general, după ce ajungi în România cu viza de tip D, o companie românească îți acordă un permis de muncă. Cu toate acestea, după ce ai început să lucrezi și ai obținut permisul de ședere, s-ar putea să găsești un nou angajator care să îți ofere condiții mai bune și vei dori să începi să lucrezi pentru el. În această situație, nu ai voie să îți schimbi vechiul angajatorul decât dacă noul angajator a obținut un alt permis de muncă pentru tine.

Potrivit ultimelor modificări privind procedurile de imigrare și de muncă, trebuie să ții cont de următoarele reguli. În cazul în care îți dai demisia (nu și în caz de concediere), nu vei desface contractul de muncă de comun acord cu părțile. Pur și simplu îți dai demisia și astfel va înceta acordul de muncă. Fostul angajator trebuie să îți dea un acord scris privind permisiunea de schimbare a angajatorului în primul an de muncă. Altfel, va trebui să te întorci în țara de origine și să repeți procesul: să depui o nouă cerere, să obții o nouă viză, să vii în România pentru a lucra.

Conform legislației române, compania care te angajează trebuie să obțină un permis de muncă pentru tine, pentru că ai rezidență temporară. În caz contrar, angajarea ta nu va fi aprobată. Permisul de muncă acționează ca o garanție că societatea are finanțele corespunzătoare și este în “relații bune” cu statul român, astfel încât nu va da faliment după câteva luni de la angajarea ta.

În unele cazuri, de exemplu atunci când ai nevoie să îți crești veniturile, poți începe să lucrezi cu jumătate de normă la un alt angajator român. Totuși, trebuie să îndeplinești procedurile necesare și să notifici aceste schimbări la IGI. În caz contrar, atât tu, cât și noul angajator, puteți primi amenzi și chiar anularea permisului de ședere.

Dacă te-ai hotărât să îți schimbi angajatorul român, reține că termenele sunt aceleași ca atunci când ai sosit pentru prima dată în România. Fiind vorba de al doilea loc de muncă, dosarul va fi mai simplu decât cel de la prima cerere pentru permis de muncă. Pe parcursul soluționării cererii, cea mai bună opțiune este să rămâi angajat la actualul loc de muncă și să continui să lucrezi. Te sfătuim cu încredere să faci acest lucru și să eviți situația neplăcută în care noul tău permis de muncă a fost refuzat și trebuie să o iei de la început cu viza, din țara de origine. 

Noul angajator trebuie să te treacă prin procesul de recrutare, iar noul permis de muncă va fi eliberat pe baza cotei anuale pentru toate permisele de muncă. Prin urmare, dacă nu mai există locuri pentru lucrătorii din afara UE, nu vei putea să îți schimbi angajatorul. De asemenea, noul angajator trebuie să demonstreze că nu este în măsură să obțină un alt angajat din România sau din UE. 

După obținerea permisului de muncă, trebuie să soliciți angajatorului principal să semneze contractul de muncă. Poți începe imediat un nou contract de muncă, chiar în aceeași zi în care l-ai încetat pe primul.

Așadar, aceștia sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a-ți schimba angajatorul din România. Dacă îi respecți, te asigurăm că nu vei întâmpina nicio problemă cu IGI și totul va merge perfect.

 


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 


Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment