Ce este viza pentru reîntregirea familiei (D/VF)?

Această viză îți permite să călătorești în România pentru a te reuni cu un membru al familiei care este fie cetățean român, fie cetățean străin cu permis de ședere valid pentru cel puțin un an.

De exemplu, nu poți aplica pentru viza de reîntregire a familiei dacă soțul tău este în România cu o simplă viză de călătorie sau a intrat în țară cu buletinul drept cetățean UE, fără a fi efectiv rezident român.

Cine se califică drept membru al familiei?

Conform legislației europene, membrii de familie sunt soțul și rudele de gradul întâi, ex. mamă, tată și copii. Cu toate acestea, copiii pot intra în România cu o viză de reîntregire a familiei doar dacă au sub 21 de ani.

Ce este un sponsor?

Sponsorul este un cetățean român, sau cetățean străin rezident român, care te susține pe perioada șederii tale în România în calitate de membru de familie.

Ar trebui ca sponsorul să realizeze orice formalități înainte ca tu să aplici pentru viză?

  • Dacă sponsorul este cetățean român sau cetățean UE, atunci poți aplica direct pentru viza D/VF fără alte formalități prealabile.
  • Dacă sponsorul este cetățean non-UE cu permis de ședere român, el trebuie să obțină întâi aprobare de la Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI) pentru a se reuni cu familia sa. Fără această aprobare, el nu te poate primi în România drept sponsor.

Am nevoie de o viză de reîntregire a familiei în toate cazurile?

Va trebui să verifici întâi cerințele privind călătoria din țara ta spre România ca sa afli dacă ai într-adevăr nevoie de viză. De exemplu, cetățenii UE pot călătorii în România fără vize, lucru care se aplică și pentru multe alte țări.

Ulterior, trebuie să ai în vedere că îți trebuie o viză de reîntregire a familiei (D/VF) dacă vrei să rămâi în România pe termen lung ca membru al familiei. Cu alte cuvinte, nu poți primi rezidență pentru reîntregirea familiei dacă vii în țară cu o viză de turist sau de afaceri.

Singura excepție este pentru soții cetățenilor români sau europeni, care pot intra în țară în orice mod și pot aplica ulterior pentru rezidență ca membru al familiei.

Cum pot aplica pentru viza de reîntregire a familiei?

Poți aplica pentru viza de reîntregire a familiei la ambasada României sau consulatul din țara ta.

De exemplu, dacă ești un cetățean indian și vrei să te reunești cu fiul tău din România, poți aplica pentru viză la Ambasada României din India.

Dosarul tău pentru viză trebuie să conțină o serie de documente, cel mai important fiind dovada că ești într-adevăr membru de familie al unui cetățean român, ex. certificat de naștere sau de căsătorie.

Cât timp pot rămâne în România pe baza acestei vize?

Viza de reîntregire a familiei este o viză de tipul D/VF, ceea ce înseamnă că poți sta aici pentru cel mult 90 de zile.

Dacă dorești să stai în România mai mult timp, trebuie să aplici pentru un permis de ședere român cu cel puțin 30 de zile înainte ca viza ta să expire, deci în primele 60 de zile de ședere legală.

Dacă depășești durata vizei, poți primi o amendă. Iar dacă depășești durata foarte mult timp poți ajunge să fii deportat sau, în unele cazuri, îți poate fi interzis să călătorești în viitor în România.

Este viza diferită de un permis de ședere?

Da. Viza îți oferă în mod normal dreptul de a intra în România și de a sta aici pentru o perioadă limitată de timp, în acest caz maxim 3 luni. Dar dacă dorești să locuiești în România pentru o perioadă mai lungă de timp sau chiar să lucrezi aici, ai nevoie de un permis de ședere valabil.

Așadar, primul pas este să aplici pentru o viză în țara în care locuiești, ca să poți intra în mod legal în România. Iar dacă dorești să locuiești aici în continuare, a doua etapă obigatorie este să aplici pentru un permis de rezidență român la Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI) după ce ajungi în țară.

– – –

Dacă dorești să obții cetățenia română, nu rata eBookul nostru publicat pe Amazon. Acesta te va ajuta în pregătirea pentru examenul de cetățenie, mai multe detalii aici.


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!