Vrei să desfășori activități religioase în România? Știai că dacă ești dintr-o țară non-UE ai nevoie de o viză pentru aceste activități?
Află mai multe de la avocații noștri, mai jos!
Ce este viza pentru activități religioase (D/AR)?
Este o viză de lungă ședere care îți permite să călătorești în România și să desfășori activități în cadrul cultelor organizate, denumite și activități religioase.
Acest tip de viză este foarte utilă pentru misionari și preoți din alte țări, care doresc să își practice credința și chiar să obțină noi adepți ai cultului respectiv în România.
Cine poate obține o viză religioasă?
Cetățenii care nu aparțin Uniunii Europene, denumiți și resortisanți ai țărilor terțe, pot aplica pentru vize religioase. Principala condiție este ca aceștia să desfășoare activități specifice pentru un cult care este recunoscut oficial în România.
Prin urmare, nu poți veni în România folosind o viză religioasă dacă nu ai desfășurat niciodată activități religioase în țara ta de origine sau dacă dorești să înființezi un nou tip de cult în România, care nu este deja recunoscut de autoritățile publice.
Cum pot solicita viza religioasă?
Poți aplica pentru viza religioasă la ambasada României sau consulatul din țara ta natală.
Dosarul pentru viză trebuie să includă o serie de documente, printre care: aprobare din partea Secretariatului de Stat Român pentru Culte, dovada că reprezinți într-adevăr o organizație religioasă înființată legal în România, dovezi că deții mijloace financiare necesare care să îți susțină traiul și o reședință stabilă în România.
Cât timp pot rămâne în România pe baza acestei vize?
Viza religioasa este o viză de tip D/AR, ceea ce înseamnă că poți locui în România pentru cel mult 90 de zile. După sosirea în țară, trebuie să soliciți un permis de ședere român cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea vizei, așadar în primele 60 de zile de ședere legală.
Dacă depășești durata vizei, poți primi o amendă. Iar dacă depășești durata foarte mult timp poți ajunge să fii deportat sau, în unele cazuri, îți poate fi interzis să călătorești pe viitor în România.
Este viza diferită de un permis de ședere?
Da. Viza îți oferă în mod normal dreptul de a intra în România și de a locui aici pentru o perioadă limitată de timp, în acest caz maxim 3 luni. Dar dacă dorești să locuiești în România pentru o perioadă mai lungă de timp sau chiar să lucrezi aici, ai nevoie de un permis de ședere valabil.
Așadar, primul pas este să aplici pentru o viză în țara în care locuiești, pentru a intra în mod legal în România. Iar dacă dorești să locuiești aici în continuare, a doua etapă obigatorie este să aplici pentru un permis de rezidență român la Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) după ce ajungi în țară.
În toate cazurile, sfatul nostru este să apelezi la un avocat specializat pe dreptul imigrării pentru a te asigura că dosarul tău de viză este admis fără probleme de autorități.
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!
- Cum să îți schimbi legal angajatorul din România ca cetățean străin?
- Pot lucra în timpul studiilor în România?
- Moștenirea legală în România
- Cum poți obține viza de nomad digital pentru România?