CINCI CAZURI CÂND CEREREA TA DE REZIDENȚĂ ROMÂNĂ VA FI RESPINSĂ

Dacă ești cetățean străin și dorești să emigrezi în România sau să deschizi o afacere în România, acest articol va fi util pentru a înțelege (și a evita) cele mai frecvente greșeli care ar putea duce la respingerea acordării sau prelungirii rezidenței tale. Vom trata în special cazurile cetățenilor non-UE care au nevoie de viză tip D înainte a aplica pentru un permis de ședere.

Deși pot exista unele excepții și, de asemenea, există mai multe motive pentru care ți se poate refuza permisul de ședere, acestea sunt cele mai frecvente cinci cazuri prin prisma experienței noastre de avocați.

1) Nu mai există scopul legal pentru care ai venit in Romania

Acesta este primul și cel mai frecvent caz de refuz al prelungirii permisului de ședere sau acordare a acestuia: când scopul pentru care ai venit în România a încetat.

Când obții viza pentru România este necesar să ai un scop legal, fie că este vorba de muncă, reîntregire a familiei, studii sau alte asemenea. Dacă acel scop legal dispare, viza ta va fi nulă și cererea de rezidență va fi refuzată. De exemplu, ai venit în România în scop de muncă și contractul tău de muncă nu a fost semnat de angajator sau a încetat. În consecință, va trebui să te întorci în țara ta natală și să începi procesul de la zero. Altfel spus, nu poți rămâne pur și simplu în România între timp, pe o perioadă nelimitată de timp, pentru a-ți căuta un nou angajator sau pentru a deschide o afacere.

2) Nu locuiești la adresa declarată la inspectoratul pentru imigrări

În ziua de azi există verificări tot mai frecvente ale Inspectoratului General pentru Imigrări la adresa declarată. Iar dacă nu eși găsit la locul respectiv sau nu ajungi în timp util la IGI după ce ești căutat la adresă, îți poate fi refuzată obținerea sau prelungirea permisului de ședere.

Așadar, va trebui să ai grijă ce adresă declari la IGI, dacă te muți între timp și când îți plănuiești excursiile înafara României.

3) Nu ai asigurare medicală

Conform legii române, trebuie să ai o asigurare de sănătate de stat când aplici pentru rezidență. În cazul în care nu parcurgi procedura sau nu depui documentația corespunzătoare, permisul de ședere îți va fi refuzat și va trebui să reiei tot procesul de la început. Dacă reușești să aplici fără dovada adecvată că ai o asigurare de sănătate, ți se poate cere să furnizezi dovada într-un interval de timp scurt.

4) Nu depui documentația la timp la inspectoratul pentru imigrări

De când pandemia Covid19 s-a încheiat, observăm că IGI devine tot mai strict cu procedurile și termenele legale.

Prin urmare, în acest moment ar trebui să începi să îți pregătești dosarul foarte devreme, astfel încât să depui documentele la IGI cu 30 de zile înainte. De asemenea, există cazuri când au fost emise decizii de returnare pentru cetățenii străini care nu au prezentat documentele în câteva săptămâni de când aveau acea obligație conform legii.

5) Membrul de familie român nu te asistă la Inspectoratul de Imigrări când depui dosarul

Acest motiv este valabil doar pentru cazurile de permise pentru reîntregire a familiei. Există multe cazuri în care, după ani de viață împreună, căsătoria nu mai merge la fel de bine. Iar dacă nu ai actele de divorț pregătite sau custodia stabilită, nu poți reînnoi permisul de ședere dacă soțul nu te asistă cu depunerea dosarului.

Pe lângă acest caz, este posibil și ca membrul tău de familie să fie plecat sau efectiv indisponibil pentru a te asista la IGI. În acest caz, cererea ta de permis de ședere în scop de reîntregire familială poate fi respinsă.

 

 

Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 

Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment