Cum te poți pensiona ca expat în România?

Știai că pensionarea în România oferă o serie de beneficii?

Fiind vorba de un stat european, te vei bucura de toate avantajele zonei UE, calitatea serviciilor și a produselor europene, precum și posibilitatea de a călători foarte ușor în țările din zonă.

Iar, pe de altă parte, România este o țară în care costul vieții este mult mai scăzut decât alte locații din vest.

În ce cazuri pot să mă pensionez în România?

În primul rând, trebuie să obțineți dreptul de a vă stabili legal pe termen lung în România înainte de a vă gândi să vă pensionați aici.

Dacă sunteți cetățean UE, puteți obține un certificat de înregistrare (CNP) de la Oficiul pentru imigări, denumit și IGI. Acesta este echivalentul unui permis de ședere pentru zona UE. Cu acest certificat puteți sta pe termen lung în țară, vă puteți angaja sau chiar cumpăra proprietăți în România.

Dacă sunteți însă cetățean non-UE, va trebui să găsiți un scop legal pentru a rămâne pe termen lung în România. La acest moment, nu există o viză română specială pentru pensionari. Dar puteți folosi, după caz, viza pentru reîntregirea familiei dacă aveți rude stabilite legal în România,  viza pentru afaceri sau voluntariat. De asemenea, există condiții speciale de stabilire pentru persoanele de peste 65 de ani sau chiar seniorii sub această vârstă, dacă au probleme de sănătate.

O categorie specială este reprezentată de cetățenii americani, canadienii și japonezii, care pot obține o viză în scopuri economice foarte ușor. Este suficient pentru aceștia să își deschidă o firmă în România, pe baza căreia obțin un permis de ședere.

Pot beneficia de asigurare de sănătate?

Dacă vrei să te pensionezi în România, probabil te interesează asigurarea de sănătate.

În Romania, statul oferă asigurare integrală de sanatate pe tot anul începând de la 300 de euro, în functie de venit.

Aceasta este una dintre cele mai ieftine asigurări de sănătate pe care le-ați putea obține și probabil 95% dintre români au doar această asigurare de sănătate, prin urmare nu aveți neapărată nevoie de o asigurare privată de sănătate.

Ce opțiuni am privind serviciile medicale?

Asigurarea de sănătate menționată mai sus oferă acces la sistemul de sănătate public, precum spitalele, serviciul de urgență, ambulanță, dar și unele clinici private dacă au doctori care colaborează cu Casa de Sănătate pentru decontarea serviciilor.

Există de asemenea și sistemul de sănătate privat, format atât din doctori care oferă decontare prin asigurarea medicală de stat, cât și doctori care au doar consultații și servicii plătite direct de pacient. Printre clinicile respective se numără: Regina Maria, Sanador, Medlife, Medicover, Medas. Acestea sunt lanțuri de clinici private, care oferă inclusiv abonamente private pentru pacienți. Aceste abonamente includ de regulă consultații gratuite lunare și reduceri la anumite proceduri sau analize medicale, așa că recomandăm sa intrați pe site-ul fiecărei clinici în parte ca să vă interesați.


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 


Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment