Este important să cunoaștem, încă de la început, programul zilnic pe care urmează să îl agreăm cu angajatorul și din perspectiva faptului că, uneori, acesta poate fi abuziv și în afara normelor legale. Pentru a cunoaște mai bine care îți sunt drepturile, în calitate de angajat, vom aborda subiectul referitor la timpul de lucru conform Codului Muncii.
Ce reprezintă timp de lucru?
Intuitiv, timpul de lucru reprezintă perioada în care se realizează propriu-zis activitatea, însă este important de menționat inclusiv că timpul către locul de muncă și, înapoi, către domiciliu poate intra in definiția acestei noțiuni. Atunci când analizăm aceste aspecte, prin timp de lucru înțelegem și faptul că suntem la dispoziția angajatorului și îndeplinim sarcinile aferente, indiferent dacă lucrăm fizic, la birou sau în regim work from home.
Care este timpul de lucru prevăzut de legislație?
În cazul unui contract full-time, timpul de lucru este reprezentat de 8 ore/zi și, cumulat, 40 de ore/săptămână, însă există posibilitatea ca programul să fie inegal, urmând ca după 5 zile să existe două zile de repaus. Principial, angajatorul trebuie să respecte norma de 40 de ore/săptămână, dar este posibilă inclusiv o negociere în anumite sectoare de activități ca durata de lucru per zi să fie mai mică sau mai mare de 8 ore.
Având în vedere că un contract de muncă se poate încheia cu o persoană care are vârsta minimă de 15 ani, este util de știut că în cazul celor care au vârsta sub 18 ani timpul de muncă este redus, 6 ore/zi și 30 de ore/săptămână.
Este o limită fixă de 40 de ore/săptămână?
Nu, se pot avea în vedere 48 de ore/săptămână ca o durată maximă, incluzând și eventualele ore suplimentare. Există o excepție de prelungire a acestei durate doar dacă se calculează media orelor de muncă pe o perioadă de 4 luni calendaristice și rezultă un timp ce nu depașește 48 de ore/săptămână.
Care este regimul muncii suplimentare?
De principiu, munca suplimentară se efectuează cu acordul salariatului, însă în mod excepțional pentru situații de forță majoră, lucrări urgente pentru prevenirea producerii unor accidente sau înlăturarea consecințelor unui accident nu se va aplica principiul.
Bineînțeles, se va compensa prin acordarea unei sume de bani, echivalentul a orelor de lucru, dar și a unor ore libere, în următoarele 90 de zile calendaristice sau se va acorda un spor la salariu.
Cei care au vârsta sub 18 ani nu pot presta muncă suplimentară.
Este diferită munca pe timp de noapte?
În primul rând, vom considera muncă de noapte doar prestarea de activitate între orele 22.00 și 06.00 și va fi considerat salariat de noapte cel care desfășoară cel puțin 3 ore din timpul său de activitate sau în proporție de 30% din timpul său lunar de lucru, însă nu va depăși o medie de 8 ore/zi, calculată pe o perioadă de referință demax. 3 luni calendaristice.
Vor fi acordate beneficii precum un program de lucru redus cu o oră față de durata normală a zilei de muncă pentru zilele când efectuează cel puțin 3 ore/noapte, fără să afecteze salariul de bază.
În mod similar muncii suplimentare, tinerii sub vârsta de 18 ani nu pot presta muncă de noapte, în aceeași situație fiind și femeile gravide, lăuze și ele care alăptează.
Miruna-Casiana Dumitrașcu
Content Creator R&R Partners Bucharest
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!