Știi toate modalitățile în care poți retrage bani din firma ta, în mod legal? Află mai jos de la avocații noștri, mai jos!
Fie că te afli la începutul carierei tale de antreprenor în România sau ești pur și simplu interesat de a încheia afaceri aici și, întâi, aduni toate informațiile valoroase, necesare întreprinderii unei astfel de aventuri, acest articol este pentru tine!
După ce ți-ai înființat societatea și ai început să o manageriezi, ar trebui sa facă profit. Din punct de vedere legal, fracțiunea din profit, destinată oricărui asociat din firmă (incluzându-te pe tine) se numește dividend și reprezintă ceea ce ar trebui sa revendici în calitate de câștig personal. Conform Legii 31/1990 a societăților, se pot revendica și retrage dividendele din firmă trimestrial sau anual, în funcție de situația finaciară și de reglementările din Actul Constitutiv.
Ce altceva ar trebui să mai cunosc despre dreptul meu la dividende?
Dreptul tău la dividende depinde de cota ta de contribuție la capitalul social al societății și se taxează de către statul român. Ca urmare, nu vei primi 100% din valoarea dividendelor tale, ci 95%.
Conform Codului Fiscal, 5% reprezintă taxa cuvenită statului.
Care sunt celelalte posibilități pentru a retrage bani din firmă și cu ce scop?
Mai sunt alte 4 modalități legale de a retrage bani din societatea ta:
1) Rambursarea creditului realizat de tine pentru societate
Desigur, încorporarea firmei, înregistrarea ei în Registrul Național al Comerțului și înființarea ei nu sunt scutite de cheltuieli și nimic nu este ca un proaspăt început pentru un antreprenor care nu realizează profit (încă).
Ca urmare, acționarii sau acționarul unic iau, de obicei, primul pas în această chestiune și împrumută bani firmei, pentru a putea achita cheltuielile procedurale. Acest procedeu se dovedește util mai târziu, când poți rambursa creditul realizat de tine către societate.
2) Vânzarea bunurilor personale către societate
În cazul în care lucrezi remote pentru afacerea ta, utilizând laptopul personal, device-uri si gadgeturi moderne, avem o veste bună pentru tine!
Poți vinde aceste bunuri către firmă la o valoare de piață adecvată, astfel încât și tu, și firma ta câștigați, întrucât societatea obține active proprii, în timp ce tu obții banii urgenți de care ai nevoie.
3) Înregistrarea sediului firmei la adresa domiciliului tău
Pe cât de facil și confortabil sună, ar trebui să reții faptul că trebuie să închei un contract de locațiune cu firma pentru a-ți oferi, tehnic vorbind, serviciile de închiriere acesteia.
Totuși, dificultățile care vin odată cu această soluție implică declarația anuală pentru stabilirea impozitului către statul român și plata impozitului de 6% din venitul pentru serviciile oferite firmei.
4) Angajarea în cadrul societății
Să devii propriul angajat sună ca un vis devenit realitate, dar această ipoteză implică plata impozitului de 41% din salariul tău către autoritățile române. Ca urmare, această opțiune ar trebui atent cântărită înainte.
Mai mult, ar trebui sa iei în considerare și riscul ca permisul tău de ședere în țară să nu-ți poată acorda dreptul de a te angaja și a avea un loc de muncă în România, din moment ce acesta ar putea sa aibă un scop diferit. Așadar, permisul tău de ședere ar trebui să-ți acorde nu numai dreptul de a încorpora o societate în România, dar și de a încheia un contract de muncă valabil.
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!