Ce este Biroul de Credit?
Biroul de Credit este o societate înființată la inițiativa unor bănci române, pentru a colecta într-un singur loc istoricul de creditare al tuturor persoanelor fizice.
Altfel spus, Biroul de Credit conține informații despre toate creditele pe care le-ai avut vreodata, valoarea acestora, dacă ai întârziat la plată cu aceste credite, dar și scorul tău personal în funcție de toți acești factori.
Când dorești să obții un credit, toate aceste informații sunt analizate de banca sau IFN-ul la care apelezi, iar în funcție de istoricul tău bancar vei primi creditul sau nu. Dacă ai istoric negativ, vei reprezenta un risc ridicat pentru bancă și este posibil să nu primești creditul dorit.
Cine poate înscrie în Biroul de Credit?
Doar băncile și instituțiile financiare nebancare (IFN-uri) pot face înscrieri în Biroul de Credit.
Firmele recuperatoare de creanțe (Kruk, Topfactoring etc.) nu pot face notări în biroul tău de credit, deoarece scopul lor este doar să recupereze o datorie neachitată, nu să ofere credite.
Ce se notează în Biroul de Credit?
Biroul de credit conține informații pozitive (ex. faptul că ți-ai respectat termenele de plată), dar și negative, acestea fiind în general de cea mai mare importanță.
Informațiile negative sunt în principal întârzierile cu peste 30 de zile la plata creditelor. Acestea se vor nota cu buline de la 1 la 6 în funcție de gravitatea întârzierii. Dcă ai un credit și ai întârziat o rată maxim 29 de zile, nu vei fi notat în Biroul de credit.
Toate cele de mai sus determină Scorul tău de creditare, un număr notat pe prima pagină a raportului din Biroul de Credit. Acest scor poate să scadă sau să crească de-a lungul timpului, în funcție de comportamentul tău în creditare. Dacă nu ai avut niciodată un credit sau ai avut un credit și nu ți-ai plătit ratele la timp, scorul tău va fi mai mic. Dar dacă te creditezi și ai mereu plățile la zi, atunci scorul tău va crește.
Cardurile de cumpărături se notează în Biroul de Credit?
Da, cardurile de cumpărături sunt în generale veritabile forme de creditare, așadar se notează în Biroul de Credit.
Aceasta este una dintre întrebările pe care le primim cel mai des de la clienți, deoarece acestora nu li se comunică clar condițiile de creditare când primesc carduri de cumpărături. Mulți dintre ei nu cunosc nici măcar banca sau IFN-ul care îi creditează. Atenție, nu magazinul fizic sau online te creditează (Altex, Flanco, Emag), ci instituția bancară sau nebancară cu care aceștia colaborează (Provident, Cetelem etc.)
Cum reușesc sa aflu daca am restante in sistemul Biroului?
Ca să afli situația ta în Birou trebuie să soliciți un Raport de Credit, în baza CNP-ului tău.
Poți obține un raport de credit în următoarele modalități:
- realizezi un cont online pe www.birouldecredit.ro, urmând pașii de pe site
- ceri un raport de la Biroul de Credit prin poștă, cu confirmare de primire. Poți face acest lucru singur sau poți apela la un avocat, care îți va cere raportul în baza unei împuterniciri avocațiale.
Pot fi radiat din sistem?
Întârzierile din Birou se radiază automat când expiră 4 ani de la ultima restanță. Cei patru ani nu se calculează de la oferirea creditului sau de la achitarea primei restanțe.
Dacă ai creditul achitat la zi și nu este o opțiune să aștepți acești 4 ani până a obține un credit nou, este posibil să soliciți radierea notărilor realizate ilegal, pentru care nu ai fost notificat corect de bancă.
Dacă această modalitate nu funcționează, te poți adresa și instanțelor judecătorești pentru îndepărtarea înscrierilor ilegale. Din păcate, un proces în România durează foarte mult, putând ajunge la 1-2 ani dacă includem și faza apelului.
Notările în biroul de credit încalcă GDPR sau dreptul meu la viață personală?
Nu, existența Biroului de Credit în sine nu încalcă GDPR sau drepturile tale personale. Așa cum am menționat mai sus, acesta reprezintă o modalitate rapidă și sigură a băncilor să îți evalueze istoricul bancar, pentru a decide dacă doresc sau nu să te crediteze.
Cu toate acestea, înscrierile pentru care nu ai fost notificat în mod legal sau care reprezintă alte tipuri de erori bancare sunt ilegale și ar trebui îndepărtate din Biroul de Credit.
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică pentru a parcurge mai ușor etapa radierii din Biroul de Credit, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!
- 5 motive pentru care să îți înregistrezi marca
- Obținerea cetățeniei române
- Evită Radierea Societății | Depune declarația privind Beneficiarul Real