Noi restricții privind pungile de cumpărături din plastic

Ultimele modificări legislative aduc schimbări importante pentru comercianți. Aceștia nu vor mai putea introduce pe piața din România pungi de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner, iar de la data de 1 ianuarie 2019 aceste tipuri de pungi nu vor mai putea fi comercializate, sub sancțiunea unor amenzi foarte aspre.

Aceste modificări legislative au fost introduse in luna aprilie prin Legea nr. 87/2018, care modifică Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și deșeurilor din ambalaje. Legea română  transpune Directiva UE 2015/720 a Parlamentului European și a Consiliului din 29.04.2015 de modificare a Directivei 94/62/CE privind reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire, având în vedere impactul dăunător asupra mediului al consumului excesiv de pungi de transport din plastic subțire.

 • Ce pungi se încadrează în categoria „subțire” sau „foarte subțire”?

Legea este foarte specifică în acest sens: sunt considerate subțiri pungile de plastic cu grosimea peretelui mai mica de 50 microni și foarte subțiri pungile cu grosimea sub 15 microni.

 • Ce tipuri de pungi vor putea fi utilizate în continuare?

Începând cu anul 2019 se vor utiliza în continuare pentru transport pungile din alte materiale decât plasticul (ex. carton, hârtie), dar și pungile de plastic cu mâner din material gros, reutilizabile. Este vorba așadar de pungi care sunt comercializate și la acest moment, folosite în general pentru cantități mai mari de produse decât pungile din plastic subțire, care servesc în general unei singure utilizări.

Se vor putea utiliza în continuare și pungile de plastic foarte subțire fără mâner folosite pentru ambalarea alimentelor vrac (ex. pungi de plastic pentru fructe la kilogram in supermarket).

Nu vor fi interzise nici ambalajele de plastic pentru produse, necesare pentru păstrarea acestora în condiții de bună igienă, nu pentru transport în sine (ex. pâine ambalata la pungă). Nu cad sub incidența legii nici sacii menajeri din plastic subțire, întrucât aceștia sunt destinați colectării gunoiului menajer, nu transportului de produse.

 • Modificările legislative vizează doar pungile de plastic?

Nu, sunt introduse noutăți și în domeniul ambalajelor reutilizabile (ex. sticle din sticlă pentru băuturi carbogazoase). Astfel, operatorii economici care comercializează produse în ambalaje reutilizabile sunt obligați să primească ambalajele la schimb sau să ramburseze, la solicitarea consumatorului, valoarea depozitului. Depozitul constă într-o sumă de bani pe care consumatorul o oferă comerciantului la achiziționarea produsului și pe care o poate recupera după consumarea acestuia, cu condiția să returneze ambalajul reutilizabil la comerciant (ex. căni reutilizabile din ceramică în care se comercializează băuturi calde).

Noua lege impune de asemenea operatorilor economici care introduc pe piață pungi din plastic din materiale biodegradabile și compostabile să le eticheteze în mod corespunzător, iar Ministerul Mediului are obligația să realizeze raportări către Comisia Europeană cu privire la consumul anual de pungi de transport din plastic subțire, începând cu data de 27 mai 2018.

 • Ce amenzi riscă operatorii economici care nu se supun noilor reglementări?

Comercianții riscă amenzi începând cu 4.000 lei, pentru obligații precum neetichetarea corespunzătoare a pungilor biodegradabile, și ajungând până la 25.000 lei, pentru încălcarea interdicției de comercializare a pungilor subțiri cu mâner.

Regăsiți articolul R&R Partners de mai sus și în ediția Mai 2018 a revistei Magazinul Progresiv.


 

Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 

Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

2 Comments

 • adina
  Posted May 12, 2021 11:59 am

  Buna ziua,
  As dori mai multe detali privind comercializarea produselor din plastic.
  puteti sa imi transmiteti un numar de telefon sau un e-mail ?
  Astept raspunsul vostru multumesc

  • R&R Partners Bucharest
   Posted June 17, 2021 5:51 pm

   Buna ziua, puteti programa a consultatie juridica cu noi aici si discutam fara probleme: https://rrpb.ro/book-a-consult/

Leave a comment