În ce cazuri pot deveni cetățean român?
- prin naștere – dacă cel puțin unul dintre părinții tăi este cetățean român
- prin adopție – dacă ești adoptat de un cetățean român
- redobândirea cetățeniei, dacă ai avut cetățenia română și ai pierdut-o:
-
- prin renunțare voluntară sau ești copil/nepot al unei astfel de persoane
-
fără vina ta (ex. cetățenii din fostul teritoriu al României Mari, precum Republica Moldova sau porțiuni din Ucraina) și rudele de până la gradul III (copil, nepot, strănepot) al unei astfel de persoane.
Pentru mai multe detalii, poți accesa articolul de pe blogul nostru: Cum să redobândești cetățenia română în 6 pași.
- obținerea cetățeniei la cerere, despre care vom detalia mai jos.
Ce condiții trebuie îndeplinite pentru obținerea cetățeniei la cerere?
- locuiești legal în România de cel puțin 8 ani pentru cetățeni non-UE. Dacă soțul sau soția ta sunt cetățeni români, termenul este mai scurt, doar 5 ani de la data căsătoriei
- ai cel puțin 18 ani
- nu ai comis fapte împotriva statului român sau ordinii publice
- deții venituri suficiente care să îți asigure traiul în România
- ai un bun comportament și nu ai fost condamnat pentru infracțiuni care te fac nedemn de a fi român
- vorbești bine limba română și ai noțiuni de bază privind cultura și civilizația românească – testarea pentru limba și cultura română sunt la un nivel destul de avansat, așa că recomandăm să apelezi la un profesor specializat pentru acestea
- cunoști Constituția României și imnul național
Durata de 8 ani și 5 ani pentru care trebuie să locuiești în România poate fi înjumătățită la 4 ani, respectiv 2.5 ani în următoarele situații:
- ești cetățean UE
- ești o personalitate recunoscută pe plan internațional.
- ai statut de refugiat
- investești sume de peste 1 Milion de Euro în România
Poți obține cetățenia chiar fără a locui o anumită perioadă în România dacă ai contribuit în mod deosebit promovarea culturii și civilizației române. Aceste cazuri sunt însă foarte rare și de excepție.
Care sunt pașii pentru a obține cetățenia?
- Depunerea cererii – dosarul de cetățenie se depune la sediul Autorității Naționale pentru cetățenie (ANC) personal, cu programare prealabilă. Dosarul se poate depune prin mandatar dacă suferi de o boală care te pune în imposibilitatea de a te deplasa.
- Interviul – dacă dosarul este complet, Autoritatea va stabili un termen la care să te prezinți pentru interviul de cetățenie. La interviu, ANC îți va verifica cunoștințele de limbă și cultură română.
- Soluția – în urma verificării dosarului și a interviului, autoritatea va emite un ordin de admitere sau respingere a cererii de cetățenie. Poți ataca ordinul de respingere in 15 zile la Tribunalul București, etapă pentru care ar trebui să apelezi la un avocat specializat pe dreptul imigrării.
- Jurământul – vei depune un jurământ de credință față de România în maxim 6 luni de la admiterea dosarului. Dacă refuzi să depui acest jurământ, nu vei obține cetățenia română.
Bine de știut!
- Toate documentele pe care le depui trebuie să aibă traducere legalizată cu caractere latine. Nu se acceptă actele doar în alfabet chirilic, ebraic etc.
- Înainte să depui dosarul este obligatoriu să faci programare online, pentru cererile în baza art. 8, 81, 10, 11 și 27 din Legea 21/1991.
- Va trebui să ai la dosar 2 fotografii color recente (3,5 cm x 4,5 cm).
- Toate documentele trebuie depuse în copie legalizată, cu traducere în limba română legalizată/ supralegalizată/ apostilată, în funcție de țara de origine.
- Este obligatoriu să ai la tine și originalul pentru fiecare document în copie de la dosar, pentru ca funcționarul de la ghișeu să le poată verifica și compara.
Pentru mai multe detalii, poți intra pe site-ul Autorității Române pentru Cetățenie (ANC) aici.
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică pentru a parcurge mai ușor procedurile de obținere a cetățeniei romane, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!
- 5 motive pentru care să îți înregistrezi marca
- 8 Curiozități din dreptul românesc
- Evită Radierea Societății | Depune declarația privind Beneficiarul Real