Ești cetățean străin și vrei să obții cetățenia română? Știai că există numeroase modalități prin care poți deveni cetățean român?
Citește mai jos și află mai multe!
În ce cazuri pot deveni cetățean român?
- prin naștere – dacă cel puțin unul dintre părinții tăi este cetățean român
- prin adopție – dacă ești adoptat de un cetățean român
- redobândirea cetățeniei, dacă ai avut cetățenia română și ai pierdut-o. De obicei, cetățenia română a fost pierdută în una din următoarele situații:
-
- retragerea cetăţeniei române (dacă ai părăsit România în timpul regimului comunist) sau ai renunţat în mod expres la aceasta după căderea regimului comunist. În acest caz, cetățenia poate fi revendicată chiar și de copii sau nepoți direct.
- pierderea cetăţeniei fără vina ta, aceasta se aplică numai locuitorilor care locuiau în o parte a Moldovei actuale (fără Transnistria) sau Ucrainei (doar regiunea Cernăuţi şi Odesa). În acest caz, cetățenia poate fi revendicată chiar și de copii, nepoți sau strănepoți direct.
- obținerea cetățeniei la cerere sau naturalizare, care va fi detaliată mai jos
Pot obține cetățenia prin naturalizare?
Află mai jos dacă îndeplinești condițiie pentru obținerea cetățeniei române la cerere sau prin naturalizare:
- cacetățean non-UE, locuiești legal în România de cel puțin 8 ani. Dacă soțul sau soția ta sunt cetățeni români, termenul este mai scurt, doar 5 ani de la data căsătoriei
- dovada domiciliului român
- ai cel puțin 18 ani
- nu ai comis fapte împotriva statului român sau ordinii publice
- deții venituri suficiente care să îți asigure traiul în România în ultimii 3 ani
- ai un bun comportament și nu ai fost condamnat pentru infracțiuni care te fac nedemn de a fi român
- vorbești bine limba română și ai noțiuni de bază privind cultura și civilizația românească – testarea pentru limba și cultura română sunt la un nivel destul de avansat, așa că recomandăm să apelezi la un profesor specializat pentru acestea. Spre a te pregăti pentru examenul de cetățenie recomandăm ebook-ul nostru de pe Amazon.
- cunoști Constituția României și imnul național
Durata de 8 ani și 5 ani pentru care trebuie să locuiești în România poate fi înjumătățită la 4 ani, respectiv 2.5 ani în următoarele situații:
- ești cetățean UE
- ești o personalitate recunoscută pe plan internațional.
- ai statut de refugiat
- investești sume de peste 1 Milion de Euro în România
Poți obține cetățenia chiar fără a locui o anumită perioadă în România dacă ai contribuit în mod deosebit promovarea culturii și civilizației române. Aceste cazuri sunt însă foarte rare și de excepție, ai nevoie și de o recomandare de la Ambasada Română.
Care sunt pașii pentru obținerea cetățeniei?
- Depunerea cererii – dosarul de cetățenie se depune la sediul Autorității Naționale pentru cetățenie (ANC) personal, cu programare prealabilă
- Interviul – dacă dosarul este complet, Autoritatea va stabili un termen la care să te prezinți pentru interviul de cetățenie. La interviu, ANC îți va verifica cunoștințele de limbă și cultură română.
- Soluția – în urma verificării dosarului și a interviului, autoritatea va emite un ordin de admitere sau respingere a cererii de cetățenie. Poți ataca ordinul de respingere la Tribunalul București
- Depunerea jurământului – vei depune jurământul de credință românesc în maxim 12 luni de la aprobarea dosarului. Reține că, începând cu anul 2024, termenul nu poate fi prelungit și va trebui să depui jurământul la ambasada de domiciliu (țara de origine sau România). De asemenea, toate jurămintele sunt acum individuale și înregistrate.
- Obținerea cardului de cetățenie – tot din 2024, vei obține un card de cetățenie care are o scanare digitală a amprentelor și feței tale
Bine de știut!
- Toate documentele pe care le depui trebuie apostilate (sau supralegalizate) și să aibă traducere legalizată la notar cu caractere latine. Nu se acceptă actele în alfabet chirilic, ebraic etc sau în altă limbă.
- Înainte să depui dosarul este obligatoriu să faci programare online, pentru cererile în baza art. 8, 81, 10, 11 și 27 din Legea 21/1991.
- Va trebui să ai la dosar 2 fotografii color recente (3,5 cm x 4,5 cm).
- Toate documentele în română trebuie depuse în copie legalizată, realizată la notar
- Este obligatoriu să ai la tine și originalul pentru fiecare document în copie de la dosar, pentru ca funcționarul de la ghișeu să le poată verifica și compara.
Pentru mai multe detalii, poți intra pe site-ul Autorității Române pentru Cetățenie (ANC) aici.
Dacă dorești să obții cetățenia română, nu rata eBook-ul nostru de pe Amazon! Acest material te va ajuta să te pregătești pentru examenul de cetățenie, află mai multe detalii aici.
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!
- Cum să îți schimbi legal angajatorul din România ca cetățean străin?
- Pot lucra în timpul studiilor în România?
- Moștenirea legală în România
- Cum poți obține viza de nomad digital pentru România?