Dacă ești cetățean străin și dorești să imigrezi în România, unul dintre pașii esențiali este obținerea unui permis de ședere. Iată tot ce trebuie să știi despre proces!
Pentru a obține un permis de ședere în România, trebuie să te afli într-o situație care îți oferă dreptul de a trăi legal în România. Tehnic vorbind, există două tipuri de permise de ședere: unul pentru cetățenii UE, numit certificat de înregistrare, și altul pentru cetățenii non-UE, numit permis de ședere.
Certificatul de înregistrare pentru cetățenii UE se emite pentru aceleași motive pentru care se emit permise de ședere și pentru cetățenii non-UE, plus un tip special pentru cetățenii UE care au mijloace de susținere în România. Așadar, dacă ai bani în contul bancar și o asigurare de sănătate, poți trăi legal în România și te poți înregistra ca rezident din spațiul UE.
O mențiune specială pentru cetățenii UE este că certificatul de înregistrare se emite pe hârtie, așa că trebuie să ai grijă de acest document. Vei primi un permis de ședere tip card de plastic dacă obții rezidența permanentă în România sau dacă ești cetățean non-UE și membru de familie al unui cetățean UE. În acest caz, vei aplica asemeni unui cetățean UE.
Pentru cetățenii non-UE se emit permise de ședere sub formă de carduri plastice, iar valabilitatea acestora variază între 6 luni (nomazi digitali), 1 an (permise de ședere standard), 2 ani (angajați non-UE) și 3 ani (persoane care dețin Cartea Albastră UE).
Pentru a obține un permis de ședere ca cetățean non-UE, trebuie să îndeplinești condiții specifice în funcție de tipul de permis de ședere pe care dorești să-l obții. De exemplu, un lucrător trebuie mai întâi să găsească un angajator dispus să-i sponsorizeze permisul de muncă, după care poate aplica pentru viză și permis de ședere ca angajat.
Dacă dorești să vii în România ca investitor, compania ta trebuie mai întâi să obțină aprobarea de la Ministerul Economiei. Ulterior, poți aplica pentru viză și permis de ședere pentru activități economice. Te rugăm să ții cont că orice tip de permis de ședere presupune că vei trăi în România și trebuie să ai o adresă stabilă.
În final, nu uita că odată ce ai obținut permisul de ședere, va trebui să-l reînnoiești înainte de a expira. Asigură-te că depui cererea de reînnoire din timp fiindcă IGI (oficiul de imigrări) este de regulă foarte aglomerat și oferă termene lungi pentru interviu și eliberarea documentelor.
Dacă ai mai multe întrebări sau dorești o consultație juridică, scrie-ne la office@rrpb.ro sau accesează site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uita să te abonezi la canalul nostru de YouTube, unde postăm conținut nou pe diverse teme de actualitate la fiecare două săptămâni!