1. Citește! Învață! Repetă!

Primul lucru pe care îl vei auzi atunci când o să începi să studiezi dreptul va fi ,,învață din timp” sau ,,învață pentru fiecare seminar”.

Știm că uneori acest task o să-ți pară imposibil, dar e foarte important să nu rămâi în urmă cu materia, deoarece sesiunea e scurtă și nu ai suficient timp pentru a învăța tot. Așa că înarmează-te cu răbdare și foarte, foarte multă atenție și concentrare! Dacă vei trata superficial tot acel amalgam de informații, acest lucru se va vedea și la examene dar, mai ales, în profesia pe care o vei alege.

2. Dreptul nu e ca în filme

Viața de student din seriale sau filme este foarte interesantă: cazuri, procese, ținute elegante și foarte multe crime.

Pentru mulți dintre noi aceasta este atracția principală, însă în realitate lucrurile nu stau chiar așa. Bineînțeles că o să ai parte de toate acestea, însa doar în teorie, din păcate. Doar în cazul în care faci practică la un cabinet de avocatură poți avea parte și de procese, dacă ai noroc de un mentor care să te ia cu el să-ți arate cum ,,se mănâncă” de fapt această profesie.

3. Cărțile sunt destul de scumpe

Ar fi bine să începi să economisești, deoarece unele dintre cărțile elementare sunt foarte scumpe.

Dar îți dăm un pont: cumpără cărți de la colegii din anii mai mari. Pe lângă faptul că sunt mult mai ieftine decât cele din librării, ajuți și natura, reciclând.

4. O să te întrebi destul de des dacă ai ales bine

O să vină zile în care vei pica un examen sau pur și simplu simți că ești pe lângă materie și o să te întrebi dacă ai făcut alegerea corectă. Bine ai venit la Drept! Majoritatea trecem prin asta și dacă chiar ești pasionat, răspunsul la întrebare este ,,da, ai ales bine”. Tu învață în continuare și fii optimist!

5. Oportunități de angajare

Din fericire, există o mulțime de oportunități pentru un absolvent de Drept. Pe lângă meseriile clasice (avocat, judecător, notar), poți opta pentru multe altele.

Poți să fii de exemplu consilier juridic pentru diferite organizații, profesor de Drept, executor judecătoresc, grefier, mediator.

Ioana Peagu – Paralegal

R&R Partners Bucharest