Brexit-ul se apropie | Pregătire legală de ultim-minut pentru cetățenii britanici

Dacă te afli printre miile de cetățeni britanici care locuiesc în momentul de față în România, te întrebi probabil ce se va întâmpla cu dreptul tău de ședere pe măsură ce Brexit-ul se apropie.

Acestea nu sunt vești bune pentru expații din România. În orice caz, trebuie să analizăm și declarațiile reprezentanților români. În luna mai 2019, Ministerul de Afaceri Interne al României a statuat că toate drepturile garantate prin lege pe care cetățenii britanici le dețin, în cazul în care acordul va fi semnat, vor fi menținute până la îndeplinirea termenului de expirare.

Cu alte cuvinte, statul român nu va declara nule certificatele de înregistare sau permisele de rezidență pentru cetățenii britanici doar din cauza Brexit-ului.

Având în vedere contextul prezentat, R&R Partners Bucharest prezintă 3 opțiuni pentru cetățenii britanici ce intenționează să își prelungească șederea în România după Brexit. Opțiunile sunt următoarele:

Prelungirea dreptului de ședere în România

În funcție de statutul personal, poți face o cerere de extensie a dreptului de ședere în România la biroul de imigrări (IGI). Prelungirea poate fi oferită pentru, maximum, încă 5 ani de la data depunerii. La finalul acestui termen ai putea aplica chiar pentru cetățenie sau rezidență permanentă.

Chiar dacă deții un permis de rezidență pentru 5 ani, reînnoirea îți va oferi dreptul de a aplica direct pentru rezidență permanentă și, astfel, vei evita procedura rezidenței temporare la finalul celor 5 ani.

Să tratezi cu atenție cazurile în care angajatorii obțin drepturi de ședere pentru angajații lor britanici doar pentru perioada de 1 an. Trebuie să știi că, indiferent dacă ai o durată mai mică a perioadei de angajare, poți solicita direct un permis de ședere de 5 ani. Dacă angajatorul tău sau departamentul de Resurse Umane nu solicită rezidența de 5 ani la I.G.I., atunci ar fi o idee bună să ceri ajutorul unui consultant independent sau al unui avocat specializat pe emigrări.

Obținerea rezidenței permanente

Dacă ai locuit în România pentru mai mult de 5 ani consecutivi fără a părăsi țara mai mult de 6 luni pe an, atunci poți aplica pentru rezidență permanentă de cetățean UE.

Un ajutor considerabil va fi faptul că nu este necesar să vorbești limba română precum în cazul obținerii cetățeniei sau rezidenței permanente pentru cetățeni ce nu fac parte din UE. Valabilitatea noului permis de rezidență este de 10 ani.

Obținerea cetățeniei române

Dacă ai locuit în România mai mult de 4 ani consecutivi și nu ai părăsit țara mai mult de 6 luni pe an, ești eligibil să aplici pentru cetățenia română.

Totuși, să iei în considerare că îți vor fi testate cunoștințele de istorie, cultură și constituție ale României alături de fluența cu care stăpânești limba. Cererea pentru obținerea cetățeniei va fi acceptată sau respinsă în termen de un an.

În această perioadă nu vei beneficia de dreptul de a sta în România dacă nu ai un permis de ședere valid.

Acestea sunt cele 3 opțiuni pentru a îți extinde în mod legal șederea în România și de a te pregăti riguros de Brexit!


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică pentru a parcurge mai ușor procedurile, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!


Leave a comment