Anul nou reprezintă un prilej prin care putem să realizăm o retrospectivă a ceea ce ni s-a întâmplat în anul anterior, să evaluăm progresul nostru și, desigur, să ne și distrăm. În funcție de zona geografică, dar și de oportunitățile oferite, poți sărbători Anul nou în România în diferite contexte menite să aducă o celebrare cu real succes. Totodată, în țara noastră nu sunt lipsite diferitele obiceiuri păstrate și cultivate de-a lungul timpului, pentru ca spiritul cutumelor să fie încă viu în tradițiile locale.
Sărbătorește-l direct pe pârtie
Exact, ai posibilitatea ca Anul Nou să te prindă direct pe pârtie. De exemplu, pe pârtia din Bușteni se fac adesea petreceri de genul acesta atât pentru cei pasionați de ski (care nu își lasă deoparte hobby-ul nici în acele momente), cât și pentru cei mai puțin pasionați, dar interesați de zonele montane din România. Pe lângă muzică, are loc și un foc de artificii și discuții alături de cei dragi sau cei pe care îi întâlnești în locație la un pahar de vin fiert cu scorțișoară. Și în Păltiniș se organizează adesea, unde instructorii de ski fac un adevărat show.
Orașele mari oferă spectacole
Da, în principiu, orașele mari oferă diferite spectacole de muzică și focuri de artificii, în cazul în care te prinde trecerea dintre ani într-un oraș în care nu locuiești, Trebuie doar să cercetezi programul din timp. Chiar dacă vremea nu este neapărat una favorabilă, cu siguranță te vei distra. Spre exemplu, adesea se organizează în București, în Piața Constituției, spectacol de Revelion. Vezi aici ce s-a desfășurat anul trecut.
Party all night long
Dacă ești fan petreceri până dimineața, ai varianta de a alege o seară de club sau de restaurant în diferite locații din România. În București, poți alege Centrul Vechi pentru o varietate de petreceri, unele tematice, cu DJ, cântăreți și muzică bună. Petrecerile le poți ține și la tine, acasă, cu prietenii. Ai varianta de a insera jocuri de societate, pe lângă distracție și voie bună. Ai aici o listă cu jocuri de societate pe care le poți încerca.
Dar dacă rămâi acasă?
Vei fi surprins de multitudinea de obiceiuri care încă se păstrează în diferite zone ale țării. Dacă alegi să petreci Revelionul în nordul Moldovei, la o locație închiriată, vei fi vizitat de o ceată de personaje, unde primordial este centrat Ursul – se spune că se umblă cu ursul, adică un flăcău care poartă pe cap şi umeri blana unui urs, împodobită în dreptul urechilor cu ciucuri roşii. Acțiunile pe care le face așa-zisul urs au o profundă semnificație în cultura lor, anume că pașii sacadați și care izbesc pâmântul sugerează purificarea și fertilizarea solului pentru anul ce urmează.Nu se umblă doar cu ursul, ci și cu capra. De data aceasta, capra (sau, în alte zone, poartă denumirea de cerb, țurcă) este o confecționare din lemn și i se pun diferite decorațiuni care să o întruchipeze.
Replica ”Primiți cu plugușorul?„ este cât se poate de actuală, încă, unde vestitorii folosesc biciul pentru a genera diferite sunete puternice, clopoței sau strigăte. Și acest obicei are legătură cu muncile agrare și cu urări spre a fi obținute resurse bogate în acel an, pe lângă sănătate și multă prosperitate.
Miruna-Casiana Dumitrașcu
Content Creator R&R Partners Bucharest
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!