Mulți elevi optează pentru Facultatea de Drept datorită prestigiului și renumelui acesteia. Cu toate acestea, destul de puțini ajung sa profeseze in domeniul studiat.
Dacă esti student la drept sau dacă te gândești să urmezi această facultate, iată 5 profesii pe care poți să le urmezi după terminarea studiilor:
Avocat
Dacă îți place să fii cel care are mereu argumente, îți susții părerile indiferent de orice și îți place să te gandești la soluții pentru orice situații, aceasta este profesia care ți se potrivește.
Pentru a deveni avocat ai nevoie de licență în drept si de absolvirea examenului de admitere în profesie – vei susține un concurs scris, în urma căruia devii membru al Baroului. Urmează perioada de stagiatură de 2 ani, finalizată cu un examen de definitivat în profesie.
Magistrat
Procurorii si judecătorii sunt magistrați.
- Procurorii sunt cei care formulează în principal acuzările în procesul penal, în vederea apărării drepturilor cetățenilor.
- Judecătorii sunt cei care, după ce au ascultat atât acuzarea, cât si apărarea, iau decizia și pronunță hotărârea judecătorească. Pentru a deveni magistrat, după finalizarea studiilor trebuie susținut examenul de admitere la Institutul Național de Magistratură. Studiile la Institut durează 4 ani, finalizate printr-un examen de admitere in profesie și sunt urmate de perioada de stagiatură.
Notar public
Notarul este tot absolvent al facultății de drept și face parte din Uniunea Națională a Notarilor Publici din România și al Camerei Notarilor Publici, ca urmare a susținerii unui examen de admitere în profesie și absolvirii perioadei de stagiatură.
Printre activitățile sale se numără autentificarea actelor, realizarea tranzacțiilor imobiliare, dezbaterea moștenirilor, realizarea de copii legalizate.
Executor judecătoresc
În esență, executorul judecătoresc repune în drepturi pe titularii acestora. El pune în executare hotărâri judecătorești, emite ordine de evacuare, încredințează minorii părinților, urmărește debitorii care nu și-au achitat creditele.
Pentru a ajunge executor judecătoresc trebuie să fii licențiat în drept și să promovezi examenul de definitivat organizat pentru executorii judecătorești stagiari.
Consilier juridic
Un consilier juridic poate oferi consultanță în toate domeniile dreptului, precum și asistare și reprezentare în cadrul proceselor. Aceasta este considerată o profesie mai relaxantă decât celelalte, cu un volum de muncă mai redus și în general cu un program 9-17.00.
Pentru a ajunge consilier juridic trebuie să fii licențiat în drept și să promovezi examenul de definitivat, în urma efectuării unui stagiu de pregătire de 2 ani. Consilierii juridic sunt de regulă angajați în societăți sau autorități publice chiar după absolvirea facultății, încă din perioada stagiaturii.
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!
- Cum să îți schimbi legal angajatorul din România ca cetățean străin?
- Pot lucra în timpul studiilor în România?
- Moștenirea legală în România
- Cum poți obține viza de nomad digital pentru România?
2 Comments
Radu
Sau paznic, casier, taximetrist … Daca nu ai pile
R&R Partners Bucharest
Nu neaparat