Ai o firmă și vrei să îți înregistrezi propria marcă? Vrei să afli cum realizezi asta?
Află de la avocatii nostri, mai jos!
Cum dobândim protecția juridică a mărcii?
Drepturile conferite de lege asupra mărcii nu se pot dobândi de către cel care vrea să devină titular decât odată cu înregistrarea mărcii la OSIM.
Pentru a înregistra o marcă este nevoie de o cerere de înregistrare. Această va fi analizată de OSIM care, dacă îndeplinește toate condițiile prevăzute de lege, o va aprobă și va acordă solicitantului certificatul de înregistrare a mărcii, în baza căruia marca va beneficia de protecție.
Ce anume poate fi considerat drept marcă?
Înainte de a prezența condițiile cererii de înregistrare, să cunoaștem caracteristicile necesare pentru ca o marcă să poată fi înregistrată.
Conform art. 2 din Legea privind mărcile, poate constitui marcă orice semn, cum ar fi cuvintele, inclusiv numele de persoane sau desenele, literele, cifrele, culorile, elementele figurative, formă produsului sau a ambalajului produsului sau sunetele, cu condiția că aceste semne să fie capabile:
a) să distingă produsele sau serviciile unei întreprinderi de cele ale altor întreprinderi; şi
b) să fie reprezentate în Registrul mărcilor într-un mod care să permită autorităților competențe şi publicului să stabilească cu claritate şi precizie obiectul protecției conferite titularului lor.
Așadar, înainte de a formulă și depune cererea de înregistrare, viitorul titular de marcă trebuie să se asigure că semnul său (marca) îndeplinește condițiile legale pentru a putea fi luată în considerare că marcă.
Cererea de înregistrare de marcă va trebui să conțină:
1. Solicitarea explicită a înregistrării mărcii.
2. Datele de identificare a solicitantului
Dacă cererea este depusă de o persoană împuternicită de solicitant pentru a depune cererea, împuternicitul va trebui să indice datele de identificare a acestuia, alături de cele ale solicitantului.
3. O reprezentare a mărcii care să permită autorităților competențe și publicului să stabilească cu claritate și precizie obiectul protecției conferite titularului lor
4. Lista produselor și/sau serviciilor pentru care se solicită înregistrarea mărcii.
Marca are rolul de a distinge produsele unui comerciant de ale altuia, de aceea trebuie să fie menționate expres care sunt acele produse care se doresc a fi identificabile prin marcă.
5. Dovadă achitării taxei de depunere și de publicare a cererii de înregistrare a mărcii.
Cât costă?
Taxa de depunere este în valoare de 10 euro, iar taxa de publicare diferă în funcție de caracterul alb-negru sau color al mărcii pentru care se cere înregistrarea: 30 euro pentru mărcile alb-negru și 100 euro pentru mărcile color, conform OG nr. 41/1998.
Dacă solicitantul este persoană fizică/juridică străină va plăti taxele în euro, iar dacă este română, la valoarea de schimb în lei, calculată la cursul BNR.
Calculatorul pentru taxele aferente înregistrării poate fi accesat aici , iar mai multe detalii despre cererea de înregistrare marcă în acest ghid publicat de OSIM aici.
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!