Cardul meu de credit a fost poprit, ce pot să fac?

ANAF are dreptul de a efectua popriri inclusiv pe conturile de credit sau pe cardurile de credit pentru a recupera datoriile fiscale. În acest sens, ele vor pune poprire pe soldul creditor, ceea ce înseamnă că orice depunere în contul de credit va genera obligația în sarcina băncilor de a o transfera către ANAF, în vederea acoperirii creanței fiscale.

Codul de procedură civilă prevede faptul că poprirea poate opera asupra valorilor creditate: „pot face obiectul urmăririi silite prin proprire atât soldul creditor al acestor conturi, cât și încasările viitoare […]”.

Totodată, Codul de procedură fiscală stipulează că „sunt supuse urmăririi silite prin proprire orice sume urmăribile reprezentând venituri și disponibilități bănești în lei și în valută […] deținute și/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de către terțe persoane sau pe care aceștia le vor datora și/sau deține în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente”.

Băncileau obligația să plătească sumele indisponibilizate în contul indicat de organul de executare silită în termen de 3 zile de la indisponibilizare”, altfel acestea nu au posibilitatea de a refuza plata către ANAF din conturile de credit ale debitorilor, ele fiind obligat legal să autorizeze aceste plăți, cu prioritate față de acoperirea propriilor creanțe.

În practică există situații în care unele bănci refuză plata ratelor după înființarea popririlor pe contul de credit, invocând faptul că datoria către ANAF are prioritate, fiind înscrisă în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare (AEGRM).

În prezent, băncile au o practică neunitară, în sensul în care:

  • se propune încheierea unui act adițional pe numele altei persoane care să platească rata în locul debitorului
  • se acceptă plata ratei la scadență sau în ziua imediat urmatoare scadenței
  • debitorul poate depune în cont suma necesară pentru plata ratei dupa ce ANAF a încasat datoria fiscală și a dispus ridicarea popririi

În concluzie, o soluție practică la această problemă ar putea fi închiderea contului curent aferent creditului bancar.

Mai exact, atunci când se solicita un credit, băncile deschid un cont de credit în care se încasează ratele lunar, iar ANAF înființează popririle asupra acestor conturi de credit.

Dacă debitorul solicită închiderea contului de credit, rămânând doar cu creditul bancar, ANAF nu ar mai avea asupra a ce să înființeze poprirea, întrucât banca și-ar înceta calitatea de terț poprit, devenind un simplu creditor. Astfel, debitorul va urma să îl plătească lunar rata către bancă intr-un cont tehnic. Această abordare a fost implementată de un client în relație cu banca poprită și a funcționat cu succes.

În ceea ce privește cardul de credit, situația este asemănătoare din punct de vedere tehnic, în sensul în care odată ce ANAF a pus poprire pe cardul de credit, debitorul nu are la dispoziție decât fie să solicite băncii închiderea cardului și plata împrumutului într-un cont tehnic, fie să plătească datoria fiscală și să înceteze poprirea.

Oricum, și în cazul cardului de credit, cât și în cazul contului de credit, banca nu poate refuza închiderea acestora, consumatorul având la dispoziție formularea unei reclamații către Autoritatea pentru protecția consumatorului.

 


 

Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 

Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!


2 Comments

  • Girjoaba Marian
    Posted January 17, 2023 9:11 pm

    Buna seara, sunt in situatia in care mi s-a pus poprire pe un cont de credit la CEB Bank. Citind cele de mai sus, inainte de vizita la banca pentru lamurirea situatiei, le-am solicitat si propus solutia indicata de dvs. Banca refuza cu ostentatie inchiderea contului si furnizarea unei solutii tehnice, pentru rambursarea creditului, dar si a unui raspuns oficial(adresa semnata si stampilata) privitor la acest refuz, adresa cu care sa pot inainta o plangere catre ANPC. De asemenea, mentionez ca am aflat de aceasta poprire dupa ce mi-a fost refuzata o plata cu cardul la un P.O.S. si telefonic, un agent al bancii mi-a spus de existenta popririi(lucru de care nu am fost instiintat de banca), solicitandu-i telefonic sa inainteze o sesizare despre aceste lucruri spre a primi un raspuns oficial pe e-mail. La intalnirea intr-un sediu al bancii cu un reprezentant al acesteiea, mi s-a spus ca raspunsul a fost trimis(dar eu nu l-am primit), respectivul motivand ca n-am primit raspunsul din cauza adresei de e-mail gresite(ca asa as fi comunicato eu), lipsind din ea un R, iar scoaterea lui la imprimanta s-a dovedit a fi la fel de neoficial, nestampilat si nesemnat, avand doar un antet al bancii, iar in continut nefiind vorba de niciun numar de cont/card sau nume, nici macar al meu. Concluzia mea finala e ca banca tergiveseaza lucrurile pentru a creste exponential datoria fata de ea, cu scopul de a executa silit bunurile celui creditat. Ce ma sfatuiti sa fac mai departe? Multumesc anticipat

    • R&R Partners Bucharest
      Posted February 1, 2023 10:40 am

      Buna ziua, multumim pentru mesaj, observam ca aveti o situatie destul de complexa. Din pacate sectiunea de comentarii nu este chiar locul preferabil pentru a va da un sfat avizat, daca doriti o consultatie juridica pentru a discuta in detaliu cazul dvs va puteti programa aici: https://rrpb.ro/programati-o-consultatie/. Numai bine

Leave a comment