Cum îmi actualizez actele de stare civilă în Romania?

            Dacă ești interesat să îți actualizezi actele de stare civilă în Romania, fie că vrei să dobândești cetățenia română pentru descendenții tăi, fie să îți reînnoiești actul de identitate, trebuie în primul rând să fii cetățean român.

            Dacă a intervenit o schimbare în datele tale privind starea civilă și aceasta a avut loc în străinătate, trebuie să înregistrezi acel eveniment în România pentru a obține un act de identitate actualizat, fie un pașaport, fie un buletin.

Evenimentul de stare civilă

Există cinci tipuri de evenimente de stare civilă care trebuie înregistrate în România.

1) Nașterea unui copil care a avut loc în străinătate

2) Încheierea unei căsătorii care a avut loc în străinătate

3) Schimbarea numelui care a avut loc în străinătate

4) Divorțul în străinătate

5) Decesul unuia dintre soți dacă s-a produs în străinătate – acest eveniment trebuie înregistrat, pentru că altfel în România vei fi considerat în continuare căsătorit.

Consecințele neînregistrării acestor evenimente în România

            Cu excepția înregistrării nașterii copilului tău, în cazul în care unul dintre evenimente s-a produs și nu a fost înregistrat în România, există o mare probabilitate să nu ai o carte de identitate sau pașaport valabil.

Sau chiar dacă ai unul valabil, în cazul în care expiră pașaportul actual, acel pașaport nu va fi prelungit. Deci nu se va elibera un nou pașaport până când vei înregistra toate evenimentele de stare civilă.

Procedura de stare civilă

          Dacă sunt cetățean născut natural, am certificatul de naștere cu număr CNP, am fost căsătorit, am divorțat în străinătate și acum vreau un nou pașaport să mă întorc acasă. Ce se întâmplă în acea situație?

            Ei bine, cel mult, autoritățile române îți vor da o certificare că ești cetățean român și ai dreptul să te întorci în România. Iar cât timp ești în România vei primi o carte de identitate temporară care îți permite să fii identificat de autoritățile române. Dar acel document va fi condiționat de anumite limitări: nu îți va permite să călătoresti în UE, să părăsesti teritoriul românesc sau să faci anumite operațiuni în ceea ce privește cetățenia ta, în afară de a avea dreptul de ședere în România și de a clarifica documentele de statut.

Depunerea cererii

            Dacă te afli în România și dorești să depui această cerere în România, regula este să depui cererea la ultimul domiciliu la care ai locuit.

            Dacă ai locuit în București înainte de a pleca în SUA și te-ai căsătorit în SUA, iar ultima carte de identitate are ca domiciliu București Sector 2, trebuie să depui la București Sector 2 pentru înregistrarea evenimentului de stare civilă.

            Dar dacă nu ai locuit niciodată în România și nu ai avut nicio adresă în România, de obicei, adresa la care trebuie să înregistrezi toate evenimentele de stare civilă ar fi București Sector 1. Alternativ, poți înregistra și evenimente de stare civilă din străinătate la Consulatul României. Cu toate acestea, Consulatul uneori solicită fie documente suplimentare și, de asemenea, există anumite limitări privind evenimentele de stare civilă pe care le pot înregistra.

Documente relevante și dovada evenimentelor de stare civilă

            Documenele relevante și dovada acestora se face prin intermediul actelor din străinătate, care pot fi: actul de stare civilă, certificatul de naștere, certificatul de căsătorie, sentința de divorț, dacă ai divorțat în fața unei instanțe străine, certificatul de divorț, dacă ai divorțat în fața unei Autorități Publice din străinătate, certificatul de deces, certificatul de schimbare a numelui.

            Cu toate acestea, oricare dintre aceste documente trebuie să fie certificat pentru a fi folosit la nivel internațional. Asta înseamnă că fie are loc procedura de legalizare internațională cu recunoaștere de către Ministerul Afacerilor Externe, fie sunt necesare anumite certificări suplimentare. De asemenea, prezentarea documentului din străinătate care atestă că a avut loc un anumit eveniment privind starea civilă nu va limita documentele suplimentare pe care trebuie să le prezinți.

            De exemplu, în cazul în care ai fost în străinătate, ești căsătorit cu un străin și copilul vostru s-a născut în străinătate, trebuie să obții și o declarație de la soțul tău, cetățeanul străin, care acceptă naturalizarea sau dobândirea cetățeniei române de către copilul vostru, dacă acesta are sub 18 ani. Dacă discutăm despre căsătorie, avem nevoie de un alt document care va certifica pentru ambii soți numele după căsătorie, avem nevoie de un document care să ateste legea aplicabilă căsătoriei, cum veți gestiona bunurile dacă sunt în custodie, dacă aveți regin de separare a bunurilor. Sau în cazul schimbării numelui tău, trebuie să furnizezi un document care să ateste data exactă când ai schimbat acel nume. Pentru divorțuri este ceva mai complicat. Dacă ai fost în instanță, în sentință trebuie să se precizeze și data la care divorțul a rămas definitiv și dacă a fost prezent soțul sau dacă sentința s-a pronunțat în lipsa acestuia.

Situații speciale

            Uneori, există și anumite situații particulare în care trebuie să te adresezi unei instanțe române pentru a înregistra evenimentul de stare civilă care a avut loc în străinătate.

            Dacă ai divorțat într-o țară în care nu ai cetățenia, de exemplu, ai fost în Seychelles și acolo ai divorțat, dar nu ai cetățenia lor, sentința de divorț trebuie să fie recunoscută de instanțele române înainte că acesta să fie acceptat de către Autoritatea de Stare Civilă.



Dacă ai mai multe întrebări sau dorești o consultație juridică, scrie-ne la office@rrpb.ro sau accesează site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 

Nu uita să te abonezi la canalul nostru de YouTube, unde postăm conținut nou pe diverse teme de actualitate la fiecare două săptămâni!


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment