,,Toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și în drepturi” – Declarația Universală a Drepturilor Omului
Uniunea Europeană/Comunitățile Europene au apărut în contextul urmărilor dezastruoase a celor două Războaie Mondiale ce au lăsat o pată neagră asupra istorii omenirii.
Cu scopul de a nu se mai repeta vreodată acest genocid, în cadrul unei Adunări Generale a ONU s-a adoptat în 1948 Declarația Universală a Drepturilor Omului, un act de referință pentru toate statele membre UE din prezent, un ideal pe care fiecare stat urmărește să-l atingă și totodată o formă de control a corectitudinii autorităților față de cetățeni. Aceasta este formată din 30 de aticole ce urmăresc ,,respectului pentru drepturile omului și libertățile fundamentale, fără deosebire de rasă, sex, limbă sau religie”.
În urma Convenției Drepturilor Omului din 1950, s-a înființa CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului), organ internațional ce oferă persoanelor fizice posibilitatea de a intenta procese împotriva statelor care au ratificat Convenția, având efect obligatoriu pentru țările în cauza. Drepturile prevăzute de Convenție, printre altele, sunt:
- dreptul la viaţă
- dreptul la un proces echitabil în materie civilă şi penală
- dreptul la respectarea vieţii private şi de familie
Iar unele interdicții ale protocoalelor sale:
- tortură
- pedepse sau tratamente inumane sau degradante
- detenţia arbitrară şi ilegală̆
- pedeapsa cu moartea
Care sunt condițiile pentru a depunde o cerere la această Curte?
Persoana în numele căreia se redactează cererea trebuie să se refere la încălcarea drepturilor (sau a unei practici la nivel general) în jurisdicția unui stat semnatar, nu trebuie neaparat să fie cetățean, poate fi persoană fizică sau juridică și se poate adresa fie în nume propriu, fie reprezetand oficial pe altcineva. Pentru a depune o plângere la CEDO, trebuie mai întâi epuizate toate căile de recurs disponibile în statul respectiv, inclusiv apelul și, dacă este cazul, recursul la Curtea Supremă. Este necesar să fi invocat încălcările drepturilor din Convenție pe parcursul acestor proceduri naționale. Plângerea trebuie depusă la Curte în termen de 4 luni de la decizia definitivă națională, altfel nu va fi acceptată.
De asemenea, protejarea drepturilor omului este susținută și la nivel interguvernamental, astfel se înregistrează o cooperare între Agenția Uniunii Europene pentru Drepturile Fundamentale și instituțiile naționale pentru apărarea drepturilor omului, ambele reprezentând organisme ce au ca scop susținerea egalității prin structura lor coordonatoare (Equinet) și prin colaborare directă. NHRI se conformează cu ‘Principiile de la Paris’ instituite de ONU.
Instituțiile Ombudsmanului au un rol imporat în acest domeniu al protecției drepturilor, acestea fiind autorizate să controleze aplicarea și respectarea standardelor europene în domeniul anumitor drepturi ale omului, cu preponderență cel la bună administrare, așa cum este consacrat prin Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, beneficiind de aceeași valoare juridică cu cea a tratatelor Uniunii Europene. Acest document cu forță obligatorie atestă drepturi:
- civile, politice, economice, social și culturale
Conchizând, protejarea drepturilor omului în cadrul UE reprezintă un pilon fundamental pentru construirea și menținerea unei societăți juste și echitabile, în care demnitatea fiecărei persoane este respectată și promovată. Uniunea a dezvoltat un cadru legislativ solid, menit să asigure apărarea acestor drepturi esențiale atât la nivel regional, cât și internațional. Susținerea statelor membre și angajamentul acordat este reflectat în starea de pace în care se află Europa de aproape 80 de ani, acest lucru trebuie însă menținut și chiar îmbunătățit printr-o mai bună cooperare, noi planuri implementate la nivel local apoi extinse la nivel național și tot așa. Fără respectarea acestor drepturi, progresul social și economic devin imposibile, iar conviețuirea pașnică între indivizi și națiuni este grav periclitată.
Mara Ochian
Legal intern – R&R Partners
Dacă ai mai multe întrebări sau dorești o consultație juridică, scrie-ne la office@rrpb.ro sau accesează site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uita să te abonezi la canalul nostru de YouTube, unde postăm conținut nou pe diverse teme de actualitate la fiecare două săptămâni!