Diferența dintre Consiliul Uniunii Europene și Consiliul European

Ai auzit despre Consiliul Uniunii Europene și Consiliul European? Află mai multe de la avocații noștri, mai jos!

Ce reprezintă Consiliul Uniunii Europene și Consiliul European?

Consiliul Uniunii Europene reprezintă „vocea” statelor membre ale Uniunii Europene. Acesta are competența de a adopta legi ale UE și coordonează politicile organizației. A fost înființat în anul 1958 (denumit inițial Consiliul Comunității Economice Europene) și are sediul la Bruxelles.

Consiliul European definește direcția politică generală și prioritățile UE. Are sediul tot la Bruxelles și reprezintă cel mai înalt nivel de cooperare politică între țările UE, fiind o instituție UE oficială din anul 2009.

Baza juridică a celor două instituții o constituie TUE (Tratatul privind Uniunea Europeană) și TFUE (Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene), tratate în conținutul cărora sunt prevăzute celelalte 5 instituții oficiale ale Uniunii, precum și modul de funcționare a acestora.

Care sunt atribuțiile Consiliului Uniunii Europene și ale Consiliului European?

Consiliul Uniunii Europene are atribuții care, în ordinea constituțională a unui stat, ar fi echivalente celor executive și legislative. Acesta:

negociază și adoptă legi ale UE, împreună cu Parlamentul European, pe baza propunerilor Comisiei Europene;

– coordonează politicile țărilor membre ale UE;

– dezvoltă politica externă și de securitate a UE, pe baza liniilor directoare ale Consiliului European;

încheie acorduri între UE și alte țări sau organizații internaționale;

adoptă bugetul anual al UE împreună cu Parlamentul European.

Pe de altă parte, printre atribuțiile Consiliului European se numără următoarele:

decide direcția generală și prioritățile politice ale UE, însă nu adoptă legi;

– se ocupă de probleme complexe sau sensibile care nu pot fi rezolvate la niveluri inferioare de cooperare interguvernamentală;

stabilește politica externă și de securitate comună a UE, ținând cont de interesele strategice ale Uniunii și de implicațiile în materie de apărare.

Pe scurt, Consiliul European are o natură politică. În cadrul acestuia se dezbat diverse subiecte de interes general la nivel de state și se trag concluzii importante, care ulterior sunt materializate sub formă de legi de către Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European.

cover article despre consiliul uniunii europe

Care sunt diferențele dintre Consiliul Uniunii Europene și Consiliul European în ceea ce privește componența lor?

Consiliul Uniunii Europene este alcătuit din miniștrii guvernului din fiecare țară a UE, în funcție de domeniul de politică ce urmează să fie discutat.

Consiliul European este format din șefii de stat sau de guvern ai tuturor țărilor UE, Președintele Consiliului European și Președintele Comisiei Europene (27 de membri).

Cum funcționează cele două instituții?

Consiliul European se reunește de obicei de 4 ori pe an, dar Președintele poate convoca reuniuni suplimentare pentru a aborda probleme urgente.

 Întâlnirile Consiliului Uniunii Europene au loc la Bruxelles, cu excepția a trei luni (aprilie, iunie și octombrie) când se organizează la Luxemburg. În cadrul acestuia există 10 „formațiuni” specializate pe diverse domenii (ex: Consiliul Afaceri Generale, Consiliul Justiție și Afaceri Interne etc.).

Deciziile în Consiliul European se iau, de regulă, prin consens, pentru a evita conflictele și a asigura acceptarea largă a acestora.

În Consiliul Uniunii Europene, sistemul principal de vot este majoritatea calificată (55% din state, adică 15 în prezent, reprezentând cel puțin 65% din populația totală a UE), pentru ca fiecare stat membru să fie reprezentat proporțional în procesul de adoptare a legilor.

Consiliul Uniunii Europene, Consiliul European și Consiliul Europei

Este important să nu se facă confuzia între cele două instituții oficiale ale UE și Consiliul Europei, care este o organizație internațională, interguvernamentală și regională, cu sediul la Strasbourg. Aceasta reunește 46 de state membre, nu doar din Europa.

Concluzii

În concluzie, Consiliul Uniunii Europene deține o funcție importantă în procesul decizional de adoptare a legilor. Este condus de miniștrii statelor membre, iar deciziile se iau de regulă prin majoritate calificată. Consiliul European stabilește agenda politică a Uniunii, nu are funcție legislativă, este alcătuit din șefii de stat și de guverne, iar deciziile sale se iau, în principiu, prin consens.

 

                                                                                                    Didem Tosun  – Legal Intern R&R Partners



Dacă ai mai multe întrebări sau dorești o consultație juridică, scrie-ne la office@rrpb.ro sau accesează site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 

Nu uita să te abonezi la canalul nostru de YouTube, unde postăm conținut nou pe diverse teme de actualitate la fiecare două săptămâni!


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment