Ai auzit că România a fost acceptată în Schengen? Dar știi ce este Zona Schengen, mai exact? Află mai multe de la avocații noștri, mai jos!
Așadar, ce este zona Schengen?
În momentul în care ajungi la frontieră, se desfășoară o serie de controale vamale care să îți permită trecerea în țara respectivă, inclusiv o verificare a dreptului de a intra pe teritoriul acelui stat. Însă, zona Schengen permite o eliminare a acestora.
Concret, oricine se află pe teritoriul unui stat Schengen poate să se deplaseze pe teritoriul unui alt stat Schengen, liber, fără a trebui să treacă prin eventuale controale vamale desfășurate de poliția de frontieră.
De exemplu, între Luxemburg și Germania se călătorește liber, neexistând controale la nivelul frontierelor, însă dacă dorești să treci din Ungaria în România, vei trece prin aceste controale.
Doar statele din Uniunea Europeană pot să facă parte?
Nu, există 23 de state membre ale Uniunii Europene (Austria, Belgia, Republica Cehă, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia) care fac parte din spațiul Schengen și 4 (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) care deși nu sunt parte a Uniunii Europene, totuși fac parte a spațiului Schengen. Pentru ca un stat să facă parte din zona Schengen este important ca statul să îndeplinească condițiile de aderare pentru a putea să depună o cerere de adeziune. Printre acestea, se numără și asumarea responsabilității de a utiliza controlul la nivelul frontierelor externe în numele altor țări din spațiul Schengen.
În anul 2023, Croația a devenit membră a spațiului Schengen, în timp ce România și Bulgaria îndeplineau toate criteriile de aderare, dar nu au primit votul din partea Austriei, necesară fiind unanimitatea a statelor care fac parte din spațiul Schengen. Astfel, trebuie îndeplinite criterii tehnice, cât și condiții politice (de încredere reciprocă între state).
Nu se efectuează controale în nicio situație?
Ba da. Se pot efectua controale interne în cazul în care discutăm despre o situație excepțională o amenințare gravă, de exemplu atacuri teroriste sau chiar în contextul unei pandemii, însă reintroducerea unor controale se efectuează doar ca o ultimă soluție.
Ce este viza Schengen?
Viza Schengen este eliberată de oricare dintre statele Schengen pentru cetățeni care au nevoie de o asemenea viză pentru intrarea într-o țară Schengen. în cazul în care unul dintre cetățenii statelor terțe care doresc să intre in zona Schengen acestora li se poate elibera o viză pentru o durată de cel mult 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile. Scopul acestei călătorii ar trebui să se enumere printre cele acceptate la nivelul tratatelor.
Cu toate acestea sunt state care nu au nevoie de viză pentru a intra în spațiul Schengen (e.g. SUA) si exista posibilitatea statelor Schengen să elibereze în continuare vize naționale care nu permit călătoria în spațiul Schengen.
Cum se poate obține?
Aplicația se poate depune la consulatul țării în care dorești să intri, iar dacă dorești să intri în mai multe state Schengen, atunci te vei orienta către consulatul primei destinații.
În principiu, durează până la 15 zile calendaristice eliberarea vizei, însă se poate extinde și până la 60.
Se poate prelungi durata acesteia?
Există două tipuri de vize la nivel european, viză tip C și viză tip D, cea din urma se poate extinde prin obținerea unui permis de ședere în statul de destinație. Conversia unei vize de tip C în permis de ședere este o procedură excepțională, cazurile fiind limitate.
Cu toate acestea dacă ai o viză tip C și nu poți părăsi teritoriul Schengen după expirarea termenului, va fi nevoie să faci dovada ca te-ai aflat într-o situație ce a provocat acest impediment (e.g. ai fost internat in spital ca urmare a unui accident).
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!