Ce este Parchetul European?

Ce face Parchetul European?

Ai auzit vreodată vorbindu-se la știri despre fonduri primite de la Uniunea Europeană pentru finanțarea unor investiții în diverse arii de dezvoltare, precum cea urbană sau programe de agricultură? Ei bine, cu siguranță ai auzit cel puțin o dată despre fraude cu privire la unele achiziții menite a se realiza din aceste fonduri.

Parchetul European este un organism independent al Uniunii Europene responsabil tocmai cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor unor astfel de fraude aduse bugetului UE. Mai mult, Parchetul European apără interesele financiare ale UE și prin investigarea corupției, infracțiunilor de spălare a banilor sau fraudei transfrontaliere în materie de TVA (de peste 10 milioane de euro).

Altfel spus, Parchetul European este sesizat atât de către instituțiile și organismele UE, cât și de autorități competente din cele 22 de state membre care au aderat la EPPO sau chiar de către persoane fizice, în cazul în care există conduită infracțională ce aduce atingere bugetului Uniunii.

De ce a fost instituit EPPO?

EPPO a apărut ca o necesitate la pierderi semnificative de venituri ale Uniunii, precum 140 miliarde EUR din cauza fraudei transnaționale în 2018 sau 638 de milioane EUR din fonduri structurale utilizate abuziv în 2015.

Mecanismul prin care funcționează acesta permite ca anchetele să se desfășoare în afara frontierelor fiecăruia dintre cele 22 de state membre, ceea ce oferă mijloacele necesare eficientizării investigațiilor. Acest aspect ar trebui să descurajeze fraudele, corupția sau spălarea de bani la nivelul Uniunii Europene și să se descopere mai ușor sursa pierderilor financiare.

Astfel, raportul anual din 2022 al Parchetului European a anunțat identificarea unor pagube de până la 14.1 miliarde de euro din bugetul UE și desfășurarea a mai mult de 1100 de investigații, număr care încurajează activitatea organismului ce și-a început activitatea la 1 iunie 2021. Cu privire la acestea, un procent de 47% din daunele înregistrate au fost produse prin fraudă transfrontalieră în materie de TVA.

Structura

Parchetul European, cu sediul la Luxemburg, funcționează pe două niveluri, centralizat și descentralizat (național).

La nivel central, este ales un procuror-șef european și funcționează un colegiu format din 22 de procurori din statele membre participante, în a cărui responsabilitate intră definirea strategiei, normelor interne ale EPPO, precum și verificarea îndeplinirii condiției ca între cazurile investigate să existe coerență.

De asemenea, procurorul-șef european conduce Parchetul European, în ale cărei atribuții intră organizarea activității acestuia și reprezentarea organismului în interacțiunea cu instituțiile Uniunii, statele membre și țările terțe.

La nivel național, sunt delegați procurori europeni ai fiecărui stat membru participant la cooperarea consolidată ale căror activități implică cercetarea și urmărirea penală. Totodată, funcționează la acest nivel și camere permanente în rolul cărora intră supravegherea, direcționarea cercetărilor și chestiuni operaționale.

Care este importanța EPPO?

 Anterior EPPO funcționau alte organisme europene, precum OLAF, Eurojust și Europol, dar acestea erau limitate de granițele statelor în care porneau anchetele.

Odată cu instituirea Parchetului, autorii infracțiunilor pot fi mult mai ușor de identificat și dincolo de frontiere, aceste organisme colaborând în continuare în vederea realizării scopului unitar, și anume: protejarea intereselor financiare ale Uniunii.

 

Hogea Bianca-Elena

Legal Intern R&R Partners Bucharest


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 


Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment