Ce este Curtea de Conturi a Uniunii Europene?

Știi cine vegheaza asupra utilizării fondurilor publice ale UE? Fă cunoștință cu Curtea de Conturi Europeană (CCE), instituția supremă de audit a UE!

Ce sunt instituțiile supreme de audit?

Instituțiile supreme de audit (ISA) sunt instituții publice de supraveghere care auditează utilizarea fondurilor publice de către un guvern și conformitatea cheltuielilor publice și a colectării veniturilor cu regulile aplicabile. În Europa fiecare țară are instituția sa națională care se ocupă de acest tip de audit extern, precum și una europeană, Curtea de Conturi Europeană (CCE), care se concentrează pe modul în care banii UE sunt gestionați de instituții, de guvernele naționale și de companiile private care primesc fonduri publice ale UE.

Structura acestor entități diferă: ele pot fi monocratice (de exemplu, în Austria sau Danemarca) sau colegiale (de exemplu, în Belgia sau Germania). CCE este un organism colegial format din 27 de membri numiți de Consiliul UE, membri care servesc un mandat de 6 ani, care poate fi reînnoit.

Unele ISA au un statut special de curți jurisdicționale (de exemplu, Belgia sau Franța), dar CCE nu are un astfel de statut.

Activitatea CCE

CCE efectuează audituri financiare, de conformitate și de performanță. Auditul financiar implică verificarea documentelor, contabilității, rapoartelor (inclusiv a celor rezultate dintr-un audit intern) și a altor înregistrări pentru a verifica dacă acestea redau corect activitatea financiară. Auditul de conformitate verifică dacă activitatea economică și financiară respectă dispozițiile legale și reglementările în vigoare, iar auditul de performanță evaluează utilizarea economică, eficace și eficientă a resurselor de către cei auditați.

Este important de menționat că CCE nu se ocupă de activitățile ilegale: nu face anchete, nu sancționează și nu investighează astfel de activități. Dacă are suspectează că a avut loc o activitate ilegală, trebuie să o aducă în atenția Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) și a Parchetului European (despre care am scris aici). Acest lucru se datorează faptului că CCE nu are statut jurisdicțional.

Relația dintre CCE și alte instituții UE: Procesul de descărcare de gestiune

În fiecare an Comisia elaborează un raport detaliind utilizarea bugetului UE. CCE emite o opinie de audit în raportul său anual privind veridicitatea conturilor UE (audit financiar) și legalitatea și regularitatea tranzacțiilor subiacente (audit de conformitate). CCE poate emite și rapoarte speciale pe domenii bugetare specifice.

Parlamentul UE ia în considerare opinia CCE atunci când decide dacă să „acorde descărcarea de gestiune” Comisiei. „Acordarea descărcării de gestiune” se referă la aprobarea de către Parlamentul European a gestionării bugetului de către Comisie pentru acel an, care se face în cadrul „procesului de descărcare de gestiune”.

Concret, Comisia pentru Control Bugetar (Comisia CONT) din Parlamentul European examinează raportul CCE și alte documente relevante și organizează audieri și discuții, adesea implicând reprezentanți ai Comisiei, CCE și alte organisme, pentru a analiza modul în care a fost gestionat bugetul. Comisia CONT pregătește un proiect de raport privind descărcarea de gestiune, care include recomandări și eventuale cereri de acțiuni corective. Acest raport este dezbătut și supus votului în cadrul comitetului.

Ulterior, proiectul de raport privind descărcarea de gestiune, împreună cu recomandarea comitetului, este prezentat întregului Parlament European în cadrul unei sesiuni plenare. Membrii Parlamentului European dezbat raportul și votează dacă să acorde, să amâne sau să refuze descărcarea de gestiune Comisiei.



Dacă ai mai multe întrebări sau dorești o consultație juridică, scrie-ne la office@rrpb.ro sau accesează site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 

Nu uita să te abonezi la canalul nostru de YouTube, unde postăm conținut nou pe diverse teme de actualitate la fiecare două săptămâni!


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment