Ce este Consiliul Uniunii Europene?

Știi ce face Consiliul Uniunii Europene, una dintre cele mai importante instituții UE?

Află mai multe de la avocații noștri, mai jos!

Ce este Consiliul UE, mai exact?

În cadrul Consiliului UE (cunoscut informal și sub numele de Consiliul), miniștrii din guvernele tuturor statelor membre se reunesc pentru a discuta, pentru a modifica și adopta acte legislative și pentru a coordona politici.

Ei sunt abilitați să angajeze guvernele lor în îndeplinirea acțiunilor asupra cărora au convenit în cadrul reuniunilor. Reuniunile Consiliului au loc la Bruxelles, cu excepția a trei luni (aprilie, iunie și octombrie), când au loc la Luxemburg. Menționăm că această instituție prezintă o caracteristică atipică – reprezentanții la nivel ministerial diferă în funcție de subiectele discutate în Consiliu. Spre exemplu, în cadrul discuțiilor despre subvențiile agricole vor participa exclusiv miniștrii agriculturii din statele membre.

Reglementarea acestei instituții se regăsește în articolul 16 din Tratatul Uniunii Europene  și articolele 237 – 243 din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene.

Atribuții, calități și proceduri

În privința atribuțiilor se rețin următoarele:

  1. Coordoneaza politicile naționale ale statelor membre
  2. Oferă mandat general cu linii directoare Comisiei pentru a negocia convenții internaționale
  3. Semnează acordurile internaționale si tratatele negociate de Comisie
  4. Are inițiativă legislativă pe politica externă comună a UE

La nivel procedural Consiliul UE:

  1. Poate lua decizii doar cu cvorum de lucru
  2. Deciziile se iau prin vot cu majoritate sau cu unanimitate
  3. Fiecare stat primeste un număr de voturi proporțional cu puterea sa economică, România are un număr de 14 voturi
  4. Începând cu Tratatul de la Lisabona, votarea actelor cu caracter legislativ se face in mod public, fiind cunoscută opțiunea fiecarui stat

Președinția Consiliului Uniunii Europene

Președinția Consiliului este asigurată prin rotație din șase în șase luni de fiecare stat membru al UE.

În cursul acestei perioade de șase luni, țara care deține președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuității lucrărilor UE în cadrul Consiliului.

Deținerea președinției Consiliului UE

Sistemul președințiilor prin rotație datează încă de la începutul integrării europene.

Din șase în șase luni, un stat membru preia președinția Consiliului UE și contribuie astfel la asigurarea bunei desfășurări a procesului legislativ al UE. La momentul redactării acestei lucrări presedinția Consiliului este deținută de Belgia.

cover article about eu council

Consiliului Uniunii Europene în procedura legislativă la nivel unional

Astfel, Consiliul este prezent în cadrul procedurii legislative speciale. Acesta presupune adoptarea unui regulament, a unei directive sau a unei decizii de către Parlamentul European cu participarea Consiliului sau de către Consiliu cu participarea Parlamentului European.

Această procedură nu este reglementată în mod expres în tratat, însă art. 289 TFUE face trimitere la modul de adoptare a deciziilor conform acestei proceduri, iar din interpretarea acestei dispozitii precum si a altora specifice din tratat, rezultă următoarele caracteristici:

  1. În cadrul Consiliului decizia se ia cu unanimitate, ceea ce sporește rolul statelor membre ce dispun astfel de un drept de veto
  2. Rolul Comisiei nu este menționat în mod clar în cadrul procedurii legislative speciale, art 289 TFUE nu menționează în mod expres faptul că acesta are inițiativă legislativă
  3. În cadrul acestei proceduri intervine și Consulatarea care a reprezentat o procedură legislativă anterior atunci când Consiliul era unicul legiuitor iar Parlamentul era consultat.

Procedura legislativă specială este prevazută de tratat în următoarele domenii:

  1. Adoptarea actului de înființare a Parchetului European
  2. Domeniul Fiscal
  3. Domeniul supravegherii prudențiale bancare a instituțiilor de credit
  4. Asocierii țărilor si teritoriilor de peste mări la Uniuena Europeană

 

Așadar, Consiuliul Uniunii Europene reprezintă o instituție fundamentală a Uniunii Europene, reflectând interesele naționale în contrapartida celor unionale.


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 

Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment