Ce este Comisia Europeană?

Cât de multe știi despre una dintre instituțiile Uniunii Europene – Comisia Europeană? Află mai multe de la avocații noștri, mai jos!

Uniunea Europeană este o comunitate de 27 de națiuni europene, reunite în jurul unor valori politice, economice, culturale și sociale comune.

Cum funcționează Uniunea Europeană?

Pentru a promova interesele comune ale Uniunii și ale cetățenilor europeni, Uniunea Europeană este organizată într-un cadru instituțional aparte format din 7 instituții europene, 7 organisme ale UE și peste 30 de agenții descentralizate. Fiecare dintre aceste instituții are roluri distincte și contribuie la conturarea strategiilor și politicilor europene, la elaborarea legislației europene sau la desfășurarea de activități în domenii specializate.

Patru dintre aceste instituții îi ofera Uniunii orientările politice și colaborează în vederea elaborării legislației UE, având rol decizional. Aceste instituții sunt:

Ce este Comisia Europeană?

Comisia Europeană a fost înființată în 1958 și este principalul organ executiv al Uniunii. Ea apără interesul general al UE, propune acte legislative, asigură respectarea lor și implementează politicile și bugetul Uniunii.

Comisia este formată din câte un comisar din fiecare țară a Uniunii și este coordonată de un președinte. Președintele Comisiei este cel care decide cu privire la domeniul politic ce revine fiecărui comisar. Funcționarea Comisiei este asigurată și de personalul său repartizat pe direcții numite direcții generale.

Comisarii sunt cei care stabileasc obiectivele strategice și programul anual de lucru. În procesul decizional toți comisarii sunt egali și răspund în mod egal pentru aceste decizii.

Care este rolul Comisiei?

  • Propune Parlamentului și Consiliului noi acte legislative în baza dreptului de inițiativă
  • Garantează respectarea legislației UE de către Țările Membre
  • Reprezintă UE pe scena internațională
  • Gestionează bugetul UE și alocă fonduri
  • Conturează strategia globală a UE și gestionează politicile UE

Care sunt unele dintre politicile UE implementate de Comisie?

Unul dintr domeniile cele mai importante avute în vedere de Comisie este cel al schimbărilor climatice. Astfel, prin Pactul Ecologic European(PEE), publicat de Comisia Europeană la 11 decembrie 2019, se stabilește, printre altele, linia de orientare a politicilor privind protecția mediului pentru următoarea perioadă. Cel mai important obiectiv al acestui Pact îl reprezintă transformarea Europei în primul continent neutru din punct de vedere climatic.

Pe lângă acest pact, tot în vederea protecției mediului, Comisia Europeană a elaborat deja o serie de documente printre ale căror obiective se numară: reciclarea și reincluderea resurselor în economie, oferirea unui exemplu pentru o gestionare solidă a substanțelor chimice la nivel global, reducerea vulnerabilității față de schimbările climatice, protecția biodiversității.

Comisia Europeană este și cea care oferă sprijin financiar Statelor Membre prin politica de coeziune a UE. Și România beneficiază de finanțare printr-un acord de parteneriat cu Comisia Europeană pentru domenii precum infrastructura, în special în domeniul transporturilor.

Alte politici implementate de Comisie vizează domenii precum bugetul UE, agricultura, piața digitală sau securitatea energetică.

Având în vedere numeroasele sale atribuții, Comisia Europeană este o instituție cheie a Uniunii, contribuind la menținerea valorilor europene și la dezvoltarea Uniunii Europene în ansamblu.


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 


Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment