Ce face Banca Centrală Europeană?

Ai auzit până acum de Banca Centrală Europeană? Știi care sunt obiectivele și atribuțiile acesteia? Află mai multe de la avocații noștri, mai jos!    

BCE este banca centrală a țărilor Uniunii Europene care utilizează euro. A fost instituită prin Tratatul de la Amsterdam în mai 1999. Sarcina ei principală este menținerea stabilității prețurilor, asigurându-se că inflația rămâne scăzută, stabilă și previzibilă.

În acest fel, banca ajută oamenii să-și planifice economiile și cheltuielile, asigurându-se că aceștia vor putea cumpăra la fel de mult din banii lor mâine cât pot și astăzi. Ea contribuie, de asemenea, la siguranța și soliditatea sistemului bancar european, iar acest lucru ajută la asigurarea faptului că banii oamenilor rămân în siguranță în bancă.

Istoric

BCE este componenta centrală a Eurosistemului și a Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC), precum și una dintre cele șapte instituții ale Uniunii Europene. Este una dintre cele mai importante bănci centrale din lume.

Primul pas spre crearea Băncii Centrale Europene a fost decizia, luată în 1988, de a construi o Uniune Economică și Monetară: libera circulație a capitalului în Europa, o autoritate monetară comună și o politică monetară unică în țările din Zona euro.

Când a fost creată, Banca acoperea o Zonă euro de unsprezece membri. De atunci, Grecia s-a alăturat în ianuarie 2001, Slovenia în ianuarie 2007, Cipru și Malta în ianuarie 2008, Slovacia în ianuarie 2009, Estonia în ianuarie 2011, Letonia în ianuarie 2014, Lituania în ianuarie 2015 și Croația în ianuarie 2023.

cover article despre Banca Centrala Europeana

Sarcini și responsabilități

Banca Centrală Europeană și băncile centrale naționale constituie împreună Eurosistemul, sistemul bancar central al Zonei euro.

Obiectivul principal al Eurosistemului este menținerea stabilității prețurilor: protejarea valorii monedei euro. Banca Centrală Europeană este responsabilă de supravegherea instituțiilor de credit situate în Zona euro și a statelor membre participante din afara Zonei euro, în cadrul Mecanismului unic de supraveghere, care cuprinde și autoritățile naționale competente.

Banca contribuie la siguranța și soliditatea sistemului bancar și la stabilitatea sistemului financiar din UE și din fiecare stat membru participant.

Eurosistemul este responsabil pentru definirea și implementarea politicii monetare, efectuarea operațiunilor valutare, deținerea și gestionarea rezervelor valutare ale Zonei euro sau promovarea bunei funcționări a sistemelor de plăți, în timp ce Banca Centrală Europeană îndeplinește sarcini specifice în domeniile supravegherii bancare, bancnotelor, statisticilor, politicii macroprudențiale și stabilității financiare, precum și în domeniul cooperării internaționale și europene.

Consiliul guvernatorilor BCE elaborează politica monetară pentru Zona euro și Uniunea Europeană, administrează rezervele valutare ale statelor membre ale UE, se angajează în operațiuni valutare și definește obiectivele monetare intermediare și rata dobânzii cheie a UE. BCE are dreptul exclusiv de a autoriza emiterea de bancnote euro. Statele membre pot emite monede euro, dar volumul trebuie aprobat de BCE în prealabil. Banca operează și sistemul de plăți TARGET2.

Valori: independență, transparență, responsabilitate, integritate

Banca depune eforturi pentru cel mai înalt nivel de integritate, competență, eficiență și responsabilitate.

De asemenea, respectă separarea dintre politica lor monetară și sarcinile de supraveghere. În timpul îndeplinirii sarcinilor, angajații băncii sunt transparenți și respectă pe deplin cerințele de confidențialitate aplicabile.

Independența Băncii Centrale Europene este favorabilă menținerii stabilității prețurilor. BCE este o instituție independentă care are libertatea deplină de a-și folosi instrumentele, după caz, pentru a-și îndeplini sarcinile și mandatul. Responsabilitatea vine în completarea acestei independențe.

Transparența înseamnă că Banca Centrală oferă publicului larg și piețelor toate informațiile relevante privind strategia, evaluările și deciziile sale de politică, precum și procedurile sale, într-o manieră deschisă, clară și în timp util.

BCE promovează integritatea, buna guvernanță corporativă și cele mai înalte standarde etice.

            Paraschiva Miriam Ichim

Legal intern R&R Partners



Dacă ai mai multe întrebări sau dorești o consultație juridică, scrie-ne la office@rrpb.ro sau accesează site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 

Nu uita să te abonezi la canalul nostru de YouTube, unde postăm conținut nou pe diverse teme de actualitate la fiecare două săptămâni!


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment