Știi care sunt sărbătorile legale în România și zilele libere aferente acestora? Află mai multe de la avocații noștri, mai jos!
Periodic, fiecare angajat are dreptul la concediu de odihnă în limita numărului de zile/an permis de legislația în vigoare, dar și de negocierile purtate cu angajatorul ulterior, în așa fel încât să nu fie eludată dispoziția legală.
Totuși, pe lângă zilele de concediu, angajații beneficiază și de zile libere aferente sărbătorilor legale. Concret, aceste sărbători legale reprezintă zile libere, în care nu se lucrează. Acestea sunt stabilite în Codul Muncii și vor fi acordate de către angajator.
Care sunt sărbătorile legale în care nu se lucrează pentru angajați?
Sunt reglementate 15 zile de sărbătoare legală, după cum urmează:
- 1 & 2 ianuarie – Primele zile după Revelion
- 24 ianuarie – Ziua Principatelor Române
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui
- Prima și a doua zi de Paști
- 1 mai – Ziua Muncii
- 1 iunie – Ziua Internațională a Copilului
- Prima și a doua zi de Rusalii – Pogorârea Duhului Sfânt
- Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României
- 1 decembrie – Ziua Națională a României
- Prima și a doua zi de Crăciun
Însă, ceea ce trebuie subliniat este faptul că aceste zile sunt stabilite raportat la religia creștină, iar în cazul altor culte religioase legale, se va avea în vedere acordarea a 2 zile pentru Paște, Rusalii și Crăciun în perioada aferentă în alte zile decât cele de sărbătoare legală potrivit legii și cele de concediu de odihnă anual.
Dacă prima și a doua zi de Crăciun vor fi în weekend?
Din păcate, dacă acestea nu vor avea drept corespondent alte două zile lucrătoare, în principiu, nu se vor putea acorda în cadrul acestora. În cazul în care prima zi de Crăciun va fi sâmbătă, iar a doua zi de Crăciun duminica, luni va fi zi lucrătoare.
Însă există și companii care permit angajaților să își ia o zi liberă în timpul săptămânii în maximum 30 de zile, de exemplu.
Angajatul este de o altă religie decât creștină și primește, totuși, aceeași zi liberă?
În ipoteza în care un angajat nu este creștin, dar primește zi liberă de Paște, deși acesta îl sărbătorește într-o altă perioadă, vor recupera acele zile suplimentare conform unui program stabilit de comun acord cu angajatorul.
Practic, aceștia vor fi tratați în mod echitabil prin recuperarea acelor zile.
Se aplică pentru toți angajații?
În principiu, da, însă există și excepții. De pildă, dacă discutăm despre persoane care au un loc de muncă al cărui specific de activitate nu permite întreruperea, nu se vor aplica prevederile privind zilele de sărbătoare legală.
Simultan, pentru unitățile sanitare și cele de alimentație publică se va stabili un program de lucru în zilele de sărbătoare legală, însă cu obligativitatea angajatorului de a compensa cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
Se mai pot acorda și alte zile libere?
Desigur, se pot stabili la nivelul contractului colectiv de muncă și alte zile libere.
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!