Ești student străin la o facultate română? Vrei să te angajezi în mod legal? Află mai multe de la avocații noștri, mai jos!
Să muncești în România în timpul studiilor implică mai mulți pași, care vor fi prezentați în mod detaliat în cele ce urmează.
Pentru că, da, este posibil să lucrezi în timp ce ești student străin în România!
Care este primul pas? Devino student român!
În primul rând, pentru a fi student în România, trebuie să fii admis la o universitate din țară. Poate fi o universitate publică sau privată. Apoi, trebuie să obții o viză de student pentru a intra în România. Ulterior, trebuie să obții permisul de ședere pentru studii de la IGI (Inspectoratul Român pentru Imigrări).
Cu toate acestea, nu te poți angaja ca student în România până când nu obții permisul de ședere în scop de studiu. Deci, doar o viză de student nu este suficientă, trebuie să fii și rezident român dacă vrei să te angajezi.
Cum știi că închei un contract de muncă legal?
Poți obține un loc de muncă în timp ce ești rezident român pentru studii, cât timp ai un contract de muncă part-time cu maximum 4 ore de muncă pe zi, 5 zile pe săptămână. Nu puteți obține un loc de muncă cu normă întreagă în timp ce ești student străin în România.
De asemenea, trebuie să verifici permisul de ședere, pe aceste trebuie să scrie „Drept de muncă”. Există câteva situații în care nu poți obține un loc de muncă în România, dacă ești aici pentru studii.
Cea mai frecventă problemă apare când ai permis de rezidență pentru studii de liceu, ai peste 18 ani și teoretic te-ai putea angaja. Dar practica Inspectoraului General pentru Imigrări este de a considera acest lucru drept angajare ilegală.
Dacă există situații în care nu ești sigur de statutul tău, poți trimite o întrebare oficială Inspectoraului General pentru Imigrări (IGI). Acesta răspunde de obicei în 30 de zile. O altă posibilitate este de a te adresa unui avocat specializat în procedurile legate de imigrare pentru a rezolva situația!
Care sunt obligațiile angajatorului și ale angajatului?
După semnarea contractului de muncă, ambele părți, angajator și angajat, trebuie să notifice IGI cu privire la contractul de muncă.
Deci, în termen de 10 zile de la încheierea contractului de muncă, trebuie să trimiți o notificare specială autorităților. De asemenea, orice modificare a contractului de muncă trebuie notificată către IGI, inclusiv încetarea contractului de muncă.
Cu alte cuvinte, IGI trebuie să știe când obții un loc de muncă în România, dacă ți se schimbă condițiile de angajare și când încetezi acel job (prin acord, demisie sau dacă ești concediat).
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!