Cum pot lua concediu de odihnă?

Știi care este concediul de odihnă pe care îl ai, prin lege, ca angajat în România? Află mai multe de la avocații noștri, mai jos!

Așa cum pauzele zilnice sunt importante pentru a ne recreea și a ne readuna energia la un loc pentru a lucra ulterior într-un mod mult mai sănătos, de altfel și concediul de odihnă își are rolul său important în întreaga activitate a noastră ca angajați.

Ce este concediul de odihnă?

După cum însăși denumirea este sugestivă, acesta reprezintă o perioadă stabilită de către angajator prin intermediul contractului individual (sau colectiv) de muncă în acord cu legislația română în vigoare, prin care angajatul are posibilitatea de a solicita zile libere, plătite, pe parcursul derulării activității sale. Indemnizația de concediu de odihnă nu poate fi mai mică decât salariul de bază.

Cu alte cuvinte, dacă Z obține 200 de lei/zi lucrătoare, tot atât va obține per zi și dacă va avea concediu de odihnă 5 zile.

Totodată, în timpul concediului de odihnă nu poți primi tichete de masă, în cazul în care angajatorul îți oferă acest drept de-a lungul prestării activității.

Care este durata sa?

Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile, stabilită prin legislația română.

Însă angajatorul poate să stabilească un număr mai mare de zile, niciodată mai mic. În cazul salariaților care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap și tinerii în vârstă de până la 18 ani, aceștia beneficiază de cel puțin 3 zile lucrătoare în plus.

Se iau în considerare sărbătorile legale?

Nu, nu se iau în considerare. Despre sărbătorile legale în România poți citi mai multe aici.

Trebuie să îmi iau concediul?

De principiu, da. Nu se poate renunța la acesta, însă se pot compensa în bani zilele de concediu rămase când contractul individual de muncă urmează să înceteze.

De asemenea, doar dacă există motive justificate pentru care angajatul nu își poate lua concediul nici integral, nici parțial, angajatorul are obligația de a acorda concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni, începând cu anul următor celui în care s-a născut acest drept al angajatului.

De exemplu, dacă X s-a angajat la data de 01.01.2022 și are 22 de zile de concediu/an, iar până la data de 31.12.2022 acesta nu a efectuat integral concediul de odihnă din rațiuni justificate, atunci angajatorul va fi obligat să îi acorde lui X cele 22 de zile de concediu/an până la data de 30.06.2024, în plus față de cele 22 de zile pe care le va avea pentru anul 2023 și cele 11 zile pe care le va avea până în iunie, 2024.

Dacă am fost în concediu de maternitate, mai am dreptul la concediu de odihnă?

Da. Atunci când se va stabili durata concediului de odihnă, se va lua în calcul și perioada aferentă concediului de maternitate. Dacă concediul de maternitate survine în momentul efectuării concediului de odihnă, atunci cel din urmă se va întrerupe și se va continua după încetarea celui dintâi.

Spre exemplu, Y este angajat din data de 01.01.2022, iar data de 01.03.2022 este prima zi de concediu de odihnă. Acesta are, conform contractului individual de muncă, 24 de zile de concediu anual, ceea ce înseamnă că până la data de 01.03.2022 acesta își poate lua 4 zile libere.

Pe data de 02.03.2022, Y intră în concediu de maternitate, iar după finalizarea acestuia își poate continua concediul de odihnă de 3 zile, plus cele acumulate pe parcursul concediului de maternitate. Această perioadă va fi echivalată cu perioadă de activitate prestată.

Mă pot reîntoarce din concediul de odihnă mai devreme?       

Da, se poate face o cerere prin care acesta solicită reîntoarcerea la locul de muncă. În cazul în care există o situație urgentă, iar angajatorul recheamă din concediu angajatul, acesta va trebui să plătească eventualele prejudicii cauzate ca urmare a întreruperii concediului.

Am dreptul la concediu chiar dacă lucrez part-time?

Da. Având un contract individual de muncă, indiferent pe ce perioadă și indiferent de programul de lucru, angajatul are dreptul la concediu de odihnă.

Dar dacă am o firmă și am încheiat contracte de colaborare?

Nu. Contractul de colaborare nu are același regim precum contractul de muncă. Cei care aleg să încheie astfel de contracte, din păcate, nu vor avea posibilitatea de a-și lua zile libere de concediu.


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 


Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment