Asigurare medicală de stat în România pentru expați

Știai că poți avea asigurare medicală de stat în România, ca expat, în anumite condiții? Află mai multe de la avocații noștri, mai jos!

Asigurarea medicală de stat, denumită CASS, reprezintă o parte a sistemului de sănătate și social. Aceasta are ca scop compensarea celui asigurat în mod total sau parțial de costurile tratamentelor medicale pe care le-a efectuat (poate fi vorba despre accidente, nașteri, decontarea medicamentelor sau alte proceduri). Apartenența la o asigurare medicală (de stat sau privată) poate fi făcută fie în mod obligatoriu, fie voluntar.

De asemenea, există diferențe de la un alt stat la altul în ceea ce privește costul unei asigurări, categoriile de asigurați, suma pentru care ești asigurat, însă noi vom vorbi astăzi despre ce înseamnă o asigurare medicală de stat în România.

Astfel, în România, există trei situații în care te poți încadra pentru a beneficia de asigurare medicală de stat: cazul în care obligatoriu o parte din veniturile tale sunt alocate sistemului de asigurări sociale de sănătate (deoarece ești salariat sau încasezi venituri mari), cazul în care datorezi o contribuție la sistemul de asigurări sociale de sănătate deoarece realizezi venituri anuale cumulate cel puțin egale cu 6 salarii minime brute pe țară și ultimul caz în care îți dorești să fii asigurat și nu te încadrezi în situațiile anterioare.

Ești salariat

În cazul în care ești salariat în România, obligația de a contribui lunar pentru asigurarea socială de sănătate îi revine angajatorului sub forma unei cote de 10% din venitul tău brut.

Obții venituri din activități nesalariale

Așa cum reiese din OG 16/2022 (intrând în vigoare din anul 2023),  persoanele care obțin venituri din activități nesalariale cum ar fi activități independente, din asociere cu o persoana juridică, din cedarea folosinței bunurilor, din investiții, din activități agricole, silvicultură și piscicultură sau din alte surse, sunt obligați să contribuie la sistemul de asigurări de sănătate cu o cotă de 10% conform a trei plafoane:

  • Nivelul de 6 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere al declarației unice, în ceea ce privește veniturile cuprinse între 6-12 salarii minime brute pe țară;
  • Nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere al declarației unice, în ceea ce privește veniturile cuprinse între 12-24 salarii minime brute pe țară;
  • Nivelul de 24 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere al declarației unice, în ceea ce privește care depășesc 24 de salarii minime brute pe țară. Pentru anul 2022, dacă venitul depășește 24 de salarii minime brute pe țară, trebuie să plătiți doar la nivelul de 12 salarii minime brute.

Nu ești salariat și nu încasezi venituri din alte surse

În cazul în care îți dorești să beneficiezi de asigurare medicală dar nu te încadrezi în cele două situații menționate mai sus (și nu ești scutit de plata contribuției) , sarcina pentru plata contribuției îți va reveni ție.

Astfel, asigurarea de sănătate pentru anul 2022 costă 1.530 de lei, fiind valabilă pe o perioadă de 12 luni, ceea ce înseamnă 150 de lei pe lună. Această sumă rezultă din înmulțirea salariului brut minim al anului 2022 (adică 2.550 de lei) cu șase luni și cu procentul de 10% (cota CASS).


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 


Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment