Viza pentru studenti

Ce este viza pentru studenți (D/SD)?

Această viză de lungă ședere îți permite să călătorești în România pentru studii pre-universitare, universitare și chiar postuniversitare.

De asemenea, îți permite să ai un loc de muncă cu jumătate de normă în timpul studiilor, dacă îndeplinești cerințele legale pentru angajare.

Cine poate solicita viza de student?

Poți solicita o astfel de viză dacă esti student, stagiar sau elev venit din afara UE, denumit cu titlu general cetățean al unei țări terțe.

Elevii trebuie să aibă între 13-19 ani și pot face parte inclusiv dintr-un proiect educațional sau de exchange (schimb de experiență) în România.

Stagiarii trebuie să fie absolvenți de studii superioare sau să urmeze aceste studii, fiind implicați de asemenea într-un program de pregătire care îi formează pentru mediul profesional.

În toate cazurile, universitatea sau școala unde doresc să studieze trebuie să fie acreditate conform prevederilor legale, fie ca este o instituție privată sau de stat.

Cum pot solicita viza de student?

Poți solicita viza de student la ambasada sau consulatul României din țara ta de origine.

Cererea ta de viză trebuie să includă o serie de documente, care diferă în parte dacă ești student, elev într-un program de exchange sau stagiar.

Dacă esti student, de exemplu, cele mai importante documente sunt dovada că ai fost acceptat într-o universitate acreditată, primul tău an de studii a fost plătit și ai mijloacele financiare necesare pentru a te susține în timpul studiilor.

Cât timp pot rămâne în România pe baza acestei vize?

Viza de studii este o viză D/SD, ceea ce înseamnă că poți rămâne aici pe termen lung, maxim 90 de zile. După sosirea în țară, trebuie să soliciți un permis de ședere în România cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea vizei, deci în primele 60 de zile de ședere legală.

Dacă depășești durata vizei, poți primi o amendă. Iar dacă depășești durata foarte mult timp poți ajunge să fii deportat sau, în unele cazuri, îți poate fi interzis să călătorești în viitor în România.

Este viza diferită de un permis de ședere?

Da. Viza îți oferă în mod normal dreptul de a intra în România și de a sta aici pentru o perioadă limitată de timp, în acest caz maxim 3 luni. Dar dacă dorești să locuiești în România pentru o perioadă mai lungă de timp, ceea ce în cazul studiilor este o necesitate, ai nevoie de un permis de ședere valabil.

Așadar, primul pas este să aplici pentru o viză în țara în care locuiești, pentru a intra în mod legal în România. Iar dacă dorești să locuiești aici în continuare, a doua etapă obligatorie este să aplici pentru un permis de rezidență român la Inspectoratul General pentru Imigrări după ce ajungi în țară.

În toate cazurile, sfatul nostru este să apelezi la un avocat specializat pe dreptul imigrării pentru a te asigura că dosarul tău de viză este admis fără probleme de autorități.

– – –

Dacă dorești să obții cetățenia română, nu rata eBook-ul nostru publicat pe Amazon. Acesta te va ajuta în pregătirea pentru examenul de cetățenie, mai multe detalii aici.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment