Ce este viza de business?

Vizele de business reprezintă vize pe termen lung, în baza cărora poți intra în România și desfășura diferite tipuri de activități comerciale.

Câte categorii de vize de business există?

Ne vom referi la următoarele drept vize de business, cu titlu general:

Viza pentru Activități Economice (D/AE) – pentru profesioniștii care au o anumită pregătire și se califică pentru înființarea unui PFA, conform legii române
Viza pentru Activități Profesionale (D/AP) – pentru profesioniștii care doresc să își desfășoare activitatea în România, dar nu intră în categoria PFA (ex. avocat, medic)
Viza pentru Activități Comerciale (D/AC) – pentru asociații din societăți românești care au inclusiv puteri de gestionare ori administrare și vor să investească în România

Există anumite cerințe speciale?

Pentru a obține viza de activități economice (D /AE), trebuie să dovedești că ești înregistrat ca PFA în România. Această înregistrare se poate face și la distanță, de către un avocat român.

Pentru activitățile profesionale (D /AP), trebuie să fii acceptat sau autorizat ca profesionist in România, după caz. Această procedură poate fi diferită de la o organizație profesională la alta, iar un avocat te poate ajuta cu întocmirea documentației în acest sens.

În ce privește activitățile comerciale (D /AC), procedura este mai complexă – trebuie să dezvoltați un plan de afaceri care să primească aprobarea prealabilă din partea autorităților publice. Investiția minimă pornește de la 150.000 de euro sau 25 de locuri de muncă per acționar.

Cine poate solicita viza de afaceri?

Toate vizele de afaceri sunt aplicabile pentru profesioniști sau investitori non-UE.

Cum pot solicita viza de afaceri?

Poți solicita viza de afaceri de la ambasada sau consulatul României din țara de origine. Dosarul de viză trebuie să includă o serie de documente, cel mai important fiind dovada că dorești să desfășori activități comerciale în România.

Cât timp pot rămâne în România în baza acestei vize?

Toate vizele de afaceri sunt vize pe termen lung, ceea ce înseamnă că poți sta în România maxim 90 de zile in baza acestora.

Dacă doriți să locuiești o perioadă mai lungă în România, va trebui să solicitați un permis de ședere român cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea vizei, deci în primele 60 de zile de ședere legală.

Dacă depășești durata vizei, poți primi o amendă. Iar dacă depășești foarte mult această durată, poți ajunge să fii deportat sau, în unele cazuri, îți poate fi interzis să călătorești în România pe viitor.

Este viza diferită de un permis de ședere?

Da. Viza îți oferă în mod normal dreptul de a intra în România și de a sta aici pentru o perioadă limitată de timp, în acest caz maxim 3 luni. Dar dacă dorești să locuiești în România pentru o perioadă mai lungă de timp, ai nevoie de un permis de ședere valabil.

Așadar, primul pas este să aplici pentru o viză în țara în care locuiești, ca să poți intra în mod legal în România. Iar dacă dorești să locuiești aici în continuare, a doua etapă obigatorie este să aplici pentru un permis de rezidență român la Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI) după ce ajungi în țară.

In toate cazurile, sfatul nostru este să apelezi la un avocat specializat pe dreptul imigrării, pentru a te asigura că dosarul tău pentru viză este admis fără probleme de autorități.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!