Ce este viza română de angajare (D/AM)?

Este o viză de lungă ședere care îți permite să călătorești în România și să lucrezi aici ca angajat cu normă întreagă, ca personal detașat sau alt tip de lucrător.

Există formalități necesare înainte de obținerea vizei?

Da, mai întâi trebuie să găsești un angajator în România și să verifici ce tip de contract de muncă vei semna cu el. Ulterior, angajatorul trebuie să urmeze o procedură prealabilă de aprobare în fața Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI).

Dacă angajatorul trece procedura, li se va acorda un tip special de certificare pentru a te lua ca angajat (aviz de muncă).

Cine poate obține viza de angajare?

Societățile pot angaja orice cetățean străin care a absolvit studii recunoscute oficial de autoritățile române și este capabil să ocupe un post vacant, în cazul în care societatea demonstrează că nu a putut găsi niciun cetățean român potrivit pentru acel loc de muncă.

Cum pot solicita viza de angajare?

Poți aplica pentru viza de angajare la ambasada României sau consulatul român din țara ta.

Dosarul tău pentru viză trebuie să includă o serie de documente, cele mai importante fiind aprobarea (aviz de muncă) obținută de compania care dorește să te angajeze.

Cât timp pot rămâne în România în baza acestei vize?

Viza de angajare este o viză de tipul D/AM, ceea ce înseamnă că poți locui aici cel mult 90 de zile. După sosirea în țară, trebuie să soliciți un permis de ședere român cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea vizei, așadar în primele 60 de zile de ședere legală.

Dacă depășești durata vizei, poți primi o amendă. Iar dacă depășești durata foarte mult timp poți ajunge să fii deportat sau, în unele cazuri, ți se poate interzice să călătorești pe viitor în România.

Este viza diferită de un permis de ședere?

Da. Viza îți oferă în mod normal dreptul de a intra în România și de a sta aici pentru o perioadă limitată de timp, în acest caz maxim 3 luni. Dar dacă dorești să locuiești în România pentru o perioadă mai lungă de timp sau chiar să lucrezi aici, ai nevoie de un permis de ședere valabil.

Așadar, primul pas este să aplici pentru o viză în țara în care locuiești, pentru a intra în mod legal în România. Iar dacă dorești să locuiești aici în continuare, a doua etapă obligatorie este să aplici pentru un permis de rezidență român la Inspectoratul General pentru Imigrări după ce ajungi în țară.

În toate cazurile, sfatul nostru este să apelezi la un avocat specializat pe dreptul imigrării pentru a te asigura că dosarul tău de viză este admis fără probleme de autorități.

– – –

Dacă dorești să obții cetățenia română, nu rata eBook-ul nostru publicat pe Amazon. Acesta te va ajuta în pregătirea pentru examenul de cetățenie, mai multe detalii aici.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!