Știai că există mai mult de un singur mod de a obține pașaportul românesc în mod total legal, ca cetățean străin? Citește articolul nostru de mai jos pentru a afla mai multe despre modalitățile în care poți obține pașaportul românesc!
Vom trece prin cele trei opțiuni principale și, mai exact, recomandări care se aplică în orice situație. Dacă ai nevoie de sfaturi juridice mai precise pentru cazul tău, poți să te programezi la o consultație juridică cu firma noastră de avocatură pentru a vorbi în detaliu.
Conform dreptului internațional, există două moduri prin care poți obține cetățenia. Prima modalitate, și cea mai comună procedură, este prin jus sanguinis (dreptul sângelui/strămoșesc), ceea ce înseamnă că ai cetățenia părinților tăi. A doua cale, care nu este aplicabilă în România, ar fi prin jus soli (locul nașterii), aceasta fiind de obicei aplicabilă în Statele Unite ale Americii, așa că dacă te-ai născut pe pământ american, ești automat cetățean american. Dacă ești curios despre țările care acordă cetățenie prin jus soli (locul nașterii), poți căuta acest lucru online, dar majoritatea țărilor sunt pe continentul american.
1. Moștenire
În ceea ce privește obținerea cetățeniei române, prima modalitate de obținere a cetățeniei este prin ascendență. România, ca majoritatea țărilor din lume, dă cetățenie prin `dreptul sângelui`. Aceasta înseamnă că atunci când te naști, obții cetățenia prin sângele părinților tăi, prin urmare cetățenia acestora ți se transmite automat. Acesta este într-adevăr cel mai obișnuit mod prin care obțineți cetățenia și așa se transmite cetățenia română din generație în generație.
Ca atare, dacă ai un bunic sau bunică sau un părinte care a avut cetățenia română și nu a pierdut-o, poți oricând să te întorci și să-ți revendici cetățenia la autoritățile române. Te rugăm să reții că a determina dacă mai ai sau nu cetățenia română, ceea ce s-a întâmplat cu cetățenia strămoșului tău este o procedură în sine și nu este atât de simplă precum a afirma că ai avea un strămoș român.
2. Naturalizare
A doua modalitate de a obține cetățenia română este parcurgerea procesului de naturalizare.
Acest lucru se aplică de obicei cetățenilor din afara UE, care locuiesc legal în România pentru o anumită perioadă de timp. Aceste perioade de timp sunt împărțite după cum urmează, termenul general este de 8 ani și se aplică oricăror cetățeni extracomunitari care doresc să solicite cetățenia română. Există și un termen redus de 5 ani dacă cetățeanul non-UE este căsătorit cu un cetățean român.
Cel mai mic termen pentru solicitarea cetățeniei române este de 4 ani care se aplică cetățenilor UE sau cetățenilor extracomunitari care au făcut investiții în România. Chiar și în aceste cazuri există câteva capcane în cadrul procedurii generale, așa că cel mai bine este să fi atent și să respecți fiecare pas al procedurii pentru o aplicație de succes.
3. Repatriere
A treia și ultima modalitate remarcată ar fi prin repatriere. Acest lucru se aplică de obicei pentru expații care au avut un strămoș român și au părăsit România cu mult timp în urmă, iar în acest proces, fie și-a pierdut cetățenia, fie cetățenia lor nu poate fi clarificată.
Această procedură este un fel de amestec între cele două menționate anterior, pentru că, pe de o parte, nu trebuie să petreci timp în România pentru a solicita cetățenia, dar pe de altă parte, trebuie să treci în continuare prin procedura pentru obținerea cetățeniei. Ca referință, de obicei toți cetățenii care au părăsit România înainte de anii 1990, într-un fel sau altul, și-au pierdut cetățenia română. Cu toate acestea, avem cazuri în care această cetățenie nu a fost pierdută și a fost revendicată de către strămoș.
De asemenea, este important de menționat că avem și cazuri în care cetățenia română nu a fost pierdută și a fost obținută prin revendicare a descendentului.
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!