Ai documente străine care trebuie recunoscute în România? Știai că aceste acte, în special documentele de stare civilă, trebuie să treacă prin procedura transcrierii?
Află de la avocații noștri totul despre transcrierea actelor din străinătate mai jos!
Ce este transcrierea actelor?
Transcrierea documentelor străine constă în transferul datelor de pe un document emis în străinătate pe un certificat emis de autoritățile române.
Practic, vei prezenta actul străin autorităților române, iar acestea îl vor înregistra oficial și îți vor emite un înscris care dovedește această înregistrare.
Ce acte se supun transcrierii?
Procedura se aplică în general actelor de stare civilă (ex. căsătorie, schimbare de nume, certificat de naștere).
Hotărârile judecătorești străine nu se transcriu, ci se supun altor proceduri judiciare pentru a fi recunoscute în România.
De ce este necesară transcrierea actelor de stare civilă emise în străinătate?
Transcrierea este obligatorie pentru ca actul străin să fie recunoscut în România în mod legal. Dacă nu sunt înscrise în registrele române de stare civilă, documentele străine nu au putere doveditoare.
Cu alte cuvinte, dacă te-ai căsătorit în străinătate autoritățile române nu vor recunoaște căsătoria (iar în registrele publice vei figura ca necăsătorit) dacă nu transcrii certificatul de căsătorie străin în România. În lipsa acestei înscrieri, instituțiile române nu au de unde să ție că te-ai căsătorit înafara țării sau că ți-ai schimbat numele, după caz.
Cetățenii români au obligația de a cere transcrierea certificatelor străine de stare civilă în termen de 6 luni de la întoarcerea în România sau de la primirea certificatelor respective din străinătate, după caz. Avem această obligație deoarece autoritățile din țara de origine, România în acest caz, ar trebui să cunoască mereu statusul civil al cetățenilor săi la zi.
Cine poate întocmi cererea de transcriere și unde trebuie depusă?
Cererea poate fi formulată personal sau prin reprezentant împuternicit cu procură specială, autentificată de un notar public din România, de o misiune diplomatică/oficiu consular al României din străinătate sau de un notar public străin.
Cererea de transcriere se adresează serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor pe raza căruia are domiciliul sau a avut ultimul domiciliu în România solicitantul. Persoanele care nu au avut domiciliul în România pot depune cererea la Primăria Sectorului 1 București.
Ce documente sunt necesare pentru transcriere?
Cererea de transcriere este însoțită de certificatul sau extrasul de stare civilă eliberat de autoritățile străine, în original, fotocopie și traducere legalizată, precum și, după caz, de următoarele documente:
- fotocopii ale certificatelor de naștere și de căsătorie, fotocopii ale actului de identitate sau pașaportului, după caz
- declarații notariale, din partea ambilor soți, dacă sunt cetățeni români, sau numai a soțului cetățean român, cu privire la numele purtat după căsătorie, în situația în care în certificatul/extrasul de căsătorie procurat din străinătate nu se face referire la numele soților după căsătorie
- declarație din partea părintelui care solicită transcrierea certificatului de naștere al copilului, privind domiciliul minorului, în cazul în care părinții acestuia au domicilii diferite
- declarație din partea titularului actului ori a reprezentantului legal că nu mai există un alt act transcris, înscris sau reconstituit
Care este termenul de soluționare a cererii?
Termenul de soluționare a cererii de transcriere este de 30 de zile calendaristice.
Care sunt cancțiunile?
Cetățenii care nu respectă termenul legal pentru transcrierea documentelor străine în România pot fi sancționați cu amendă cuprinsă între 100 și 200 de lei.
Dacă dorești să obții cetățenia română, nu rata eBook–ul nostru publicat pe Amazon. Acesta te va ajuta în pregătirea pentru examenul de cetățenie, mai multe detalii aici.
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!