Ar trebui să iei în considerare o mulțime de lucruri atunci când faci planuri de călătorie într-o țară străină, cum ar fi dacă ți se va permite să intri în țară, unde vei sta și pentru cât timp. Toate aceste lucruri, precum și cetățenia ta, îți vor influența necesitatea unei vize atunci când călătorești într-o țară nouă.
Obținerea unei vize este un proces destul de indelungat. În calitate de solicitant, vei avea nevoie de multe documente și va trebui să parcurgi mulți pași pentru a le obține. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le dovedești este că nu vei rămâne ilegal în țara în care intenționezi să călătorești și, prin urmare, uneori, o scrisoare de invitație pentru viză este necesară pentru obținerea ei.
Care este scopul scrisorii de invitație pentru România?
Conform legii române cu privire la vizele de scurtă durată, există 3 tipuri de proceduri bazate pe cetățenie, respectiv:
- Călătoria fără viză – este cazul cetățenilor unor țări care se consideră că respectă condițiile minime de călătorie în România și de obicei respectă condiția de a nu rămâne în România mai mult de 90 de zile în decurs de 180 de zile.
De exemplu: Australia, Canada, SUA, Coreea de Sud, Japonia.
- Invitația legalizată – în cazul cetățenilor unor țări, statul român consideră că există probabilitatea ca cetățenii acestora să nu părăsească la timp teritoriul României, motiv pentru care este necesară o invitație legalizată ca garanție.
De exemplu: Africa de Sud, Filipine, Rusia.
- Invitația aprobată de imigrare – conform statisticilor din România, cetățenii unor țări de obicei nu părăsesc România la timp, conform vizelor, așa că, pentru a asigura că vor părăsi România, cetățeanul român care trimite scrisoarea de invitație va trebui să prezinte autorității române de imigrări documentele care fac dovada că poate rambursa costurile expulzării dacă nu părăsești teritoriul României.
De exemplu: India, Bangladesh, Pakistan, Siria.
Invitația este necesară pentru a aplica pentru următoarele tipuri de viză de scurtă ședere: viza de vizită, călătorie și afaceri.
-
- Viza de vizită – în cazul în care vii în România pentru a vizita un prieten sau membru al familiei, atunci această persoană trebuie să facă formalitățile.
- Viza de călătorie – în acest caz, dacă vii în România pentru a vizita țara, daca ai nevoie de o scrisoare de invitație, firma de turism se va ocupa de procedura de invitație.
- Viza de afaceri – în acest caz trebuie să vizitezi România pentru un eveniment de afaceri. Dacă ai nevoie de o scrisoare de invitație, atunci compania românească care te invită se va ocupa de formalități.
Potrivit Art. 40 din OUG nr. 194/2002, anumite categorii de străini pot solicita viză fără a obține în prealabil o Invitație IGI-MAI (Inspectoratul General pentru Imigrări – Ministerul Afacerilor Interne). Poți vedea dacă îndeplinești criteriile necesare verificând site-ul web al Ministerului Afacerilor Externe, totuși acestea se aplica de obicei oficialilor.
Deci, cum funcționează?
Invitația, însoțită de o serie de documente, în funcție de scopul călătoriei în România, se completează în două exemplare și se depune la sediul formațiunilor teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări, spre aprobare. Invitațiile se aprobă în termen de 60 de zile de la data depunerii.
În cazul aprobarii, o copie a invitației va fi înmânată persoanei invitatoare, în scopul transmiterii către străinul invitat pentru a prezenta originalul la misiunea diplomatică sau oficiul consular la care solicită acordarea vizei române. Străinul poate solicita viza în termen de 30 de zile de la aprobarea invitației.
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!
2 Comments
Paul
Buna seara, cum trebuie procedat pentru o viza de scurta sedere pentru o persoana din Filipine pe care doresc sa o invit in Romania ? Inteleg ca nu este nevoie de o invitatie aprobata de IGI-MAI, ci doar de o invitatie legalizata. Cui trebuie sa ma adresez pentru legalizarea invitatiei, unui notar ? Multumesc.
R&R Partners Bucharest
Da, trebuie o invitatie in forma speciala. Cititi articolul nostru si daca mai sunt neclaritati va puteti programa aici la o consultatie juridica https://rrpb.ro/programati-o-consultatie/