Vrei să aplici pentru rezidență în România? Știi în ce cazuri îți poate fi respinsă cererea? Află mai multe de la avocații noștri, mai jos!
Ce este un permis de ședere?
Permisul de ședere este documentul obținut de cetățenii străini care au intrat în România în baza vizei de lungă ședere și doresc să stea în România mai mult de 90 de zile.
Permisul de ședere mai este numit uneori și certificat de rezidență sau simplu, rezidență română.
Prelungirea acestuia se poate face pentru o perioadă de 1-5 ani.
Cum se poate prelungi un permis de ședere?
Prelungirea se realizează prin depunerea unei cereri însoțite de o serie de documente la IGI (Inspectoratul General de Imigrări), în funcție de scopul solicitării.
Acestea trebuie înregistrate cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea permisului de ședere actual sau înainte de expirarea vizei.
Care sunt condițiile acordării permisului de ședere?
Pentru a obține permisul, trebuie ca solicitantul să aibă:
- un document de călătorie valabil
- dovada unui spațiu de locuit
- asigurare de sănătate
- prelungirea să se facă în același scop în care s-a obținut viza de lunga ședere și să depuna documentele specifice acelui scop
Pentru ce motive se poate respinge cererea?
Pentru anumite motive, cum ar fi lipsa asigurării de sănătate ori lipsa dovezii de locuință, cererea poate fi refuzată.
În orice caz, dacă cererea este respinsă, ar trebui fie să atacați motivul de respingere (mai ales dacă este lipsită de temei) sau să depuneți din nou cererea dacă sunteți în termenul de legal, ori ambele.
În continuare, vom prezenta cele mai frecvente cazuri când aceste cereri pot fi respinse:
- Scopul pentru care ai obținut viza de lunga sedere nu mai există. Printre scopurile pe care le ai în vedere atunci când aplici pentru rezidență se numără reîntregirea familiei, studii, jobul, activități de voluntariat sau religioase. Spre exemplu, dacă contractul de muncă îți încetează inainte sa fie eliberat permisul de ședere, cererea va fie refuzată.
- Nu ai o locuință validă sau a fost declarat un loc în care nu te aflai când ai fost căutat de ofițerul de imigrări. IGI face controale regulate la cetățenii străini, în special non-UE. Dacă nu ești găsit la locul declarat, cererea pentru eliberarea permisului de ședere poate fi respinsă.
- Nu s-a depus o asigurare medicală, care este obligatorie pentru obținerea permisului.
- Documentele nu au fost depuse în termenul legal. De aceea, actele IGI trebuie pregătite cu mult timp înainte, pentru ca persoana care solicită rezidența să fie sigură că dosarul va fi gata în timp util. Mai ales că, în prezent, multe oficii de imigrări solicită programare online, care poate dura și 60 de zile.
- Ai depus cerere de rezidență pentru reîntregirea familiei, iar cetățeanul român refuză să te asiste în persoană la IGI. În această situație, cererea nu va fi primită, deși legătura de rudenie sau căsătoria cu cetățeanul român este dovedită prin acte.
Prin urmare, dacă dorești ca cererea ta pentru permis de ședere să nu fie respinsă, trebuie să fii foarte riguros în ce privește condițiile pentru emiterea permisului de sedere, prin depunerea tuturor actelor de însoțire solicitate și respectarea termenului legal de depunere.
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!