Cinci lucruri de știut despre refugiați și obținerea azilului în România

Subiectul obținerii azilului și a statutului de refugiat este important în principal în aceste vremuri dificile, în care se desfășoară conflictul dintre Ucraina și Rusia, chiar la granița cu România. În ultimele luni foarte mulți ucraineni au venit în România pentru a obține statutul de refugiat și a beneficia de azil.

De asemenea, subiectul este de interes pentru mulți alți solicitanți de azil pentru că în ultimii ani oameni din toată lumea (din țări asiatice – Irak, Iran, Uzbekistan – și chiar și din Africa sau America de Sud) au căutat să scape de situația dificilă din țările lor care le afectează modul de a trăi și care căută să se mute în zone neutre din punct de vedere politic unde să se simtă în siguranță și în largul lor.

Unde se depune cererea de azil?

Primul lucru pe care trebuie să-l știi despre obținerea azilului în România sau a statutului de refugiat este că nu le puteți dobândi din străinătate. Pentru a face o astfel de cerere și a beneficia de acest tip de protecție trebuie mai întâi să veniți în România sau, cel puțin, la granița ei. Este un aspect foarte important de avut în vedere atunci când urmăriți să vă te mutați aici, având în vedere câți oameni întreabă despre această procedură neștiind că nu pot aplica pentru acest tip de protecție cât timp se află în țara lor de origine.

Mai mult, cererea trebuie făcută de dumneavoastră, personal, pentru că este o cerere individuală și, de asemenea, pentru că următorul pas constă într-un interviu. Niciun avocat, membru al familiei sau prieten nu poate face această solicitare în numele dumneavoastră.

Trebuie să aveți un motiv întemeiat pentru a aplica

Când cereți azil, trebuie să arătați că sunteți persecutat în țara de origine și că vă puneți în pericol siguranța dacă rămâneți în continuare acolo. Pentru a dovedi această afirmație și a vă întări cererea, puteți pune la dispoziție anumite documente din care să rezulte, de exemplu, că ați fost închis pentru o anumită perioadă de timp din motive politice sau puteți aduce declarații de la persoane aflate încă în străinătate pentru a demonstra în fața instanței sau a autorităților cum au fost încălcate drepturile dumneavoastră și ale cetățenilor.

Abordarea problemei este determinată de la caz la caz, pentru fiecare individ și, în calitate de avocați, începem prin înțelegerea situației clientului, aflând povestea sa în detaliu și apoi, întărim cazul prin pregătirea temeinică și din timp a răspunsurilor la posibilele întrebări pe care le-ar putea adresa un judecător în instanță și la ce probleme am mai putea întâmpina pe parcurs.

Aveți dreptul la asistență juridică

În cazul în care ajungeți în fața instanței, chiar dacă nu aveți deja un avocat ales, vi se va acorda asistență juridică gratuită.

Credem cu tărie că, dacă doriți să aveți un caz solid și să obțineți cele mai bune rezultate, cea mai potrivită soluție este să vă angajați personal propriul avocat, specializat în dreptul imigrației, decât să continuați cu cel care vă este oferit, care este un profesionist juridic, dar care nu lucrează exclusiv pe acest tip de cazuri. Pentru chestiuni referitoare la propria ta viață, la familia și libertatea ta, ar trebui să iei întotdeauna în considerare profesioniștii care au suficientă experiență în domeniul problemei tale.

Aveți dreptul la un traducător

Îndrăznim să spunem că acesta este un drept și mai important decât acela de a avea propriul avocat, presupunând că s-ar putea să ajungi să semnezi acte pe care nu le înțelegi în totalitate și să întreprinzi acțiuni care ar putea fi în detrimentul cazului tău.

Vă încurajăm să solicitați întotdeauna asistența unui traducător, chiar dacă vorbiți într-o oarecare măsură o limbă internațională. Abilitățile lingvistice s-ar putea să nu fie la fel de grozave atunci când autoritățile sau judecătorul încep să vă întrebe despre trecutul dumneavoastră, despre ce s-a întâmplat în anumite zile sau despre unele evenimente traumatizante, mai ales când conversația implică termeni legali și cuvinte neobișnuite cu care nu sunteți familiarizat. Când vi se arată diferite documente pe care să le semnați, trebuie întotdeauna să înțelegeți cu adevărat conținutul acestora, iar ofițerul și traducătorul vă stau la dispoziție să vă ofere ajutorul și explicațiile necesare.

Așadar, țineți minte să nu semnați niciodată acte doar pentru că vă sunt înmânate!

Veți avea drept de muncă în România

Dacă obțineți acest tip de protecție, nu numai că veți avea dreptul de a trăi, ci și de a lucra în România, ceea ce, după cum probabil știți, mai ales pentru un cetățean extracomunitar, poate reprezenta o problemă destul de complicată.

Auzim adesea de la clienții noștri că, în multe cazuri, angajatorii ar prefera să aleagă un cetățean român sau din UE pentru a evita realizarea acelor documente necesare angajării unui cetățean din afara UE, care sunt costisitoare și consumatoare de timp.

Așadar, este un avantaj să obții statutul de refugiat înainte de a aplica pentru un loc de muncă în România.

Maria Timofte

Legal Intern R&R Partners Bucharest


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 


Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment