Poți conduce în România cu un permis de conducere străin?

Conform legii, autoritățile române nu sunt obligate să recunoască un permis de conducere străin, de aceea există Permisul de Conducere Internațional (PCI). Acesta este emis de statul în care ai primit permisul de conducere, fiind scris în mai multe limbi de circulație internațională și face dovada că ai un permis de conducere valabil și că poți conduce o anumită categorie de autovehicule.

PCI-ul este recunoscut doar de țările care au aderat la Convenția din 1968 privind circulația rutieră, drept urmare este indicat să verifici statele semnatare înainte de a utiliza un PCI în acel stat, însă România este semnatară și recunoaște PCI-urile.

Cu toate acestea, Autoritățile Române au o practică de a nu solicita PCI-ul și este suficientă prezentarea permisului de conducere străin, atât timp cât acesta are un format ușor de înțeles și este în engleză. Însă nu îți poate garanta nimeni că nu îțî va fi cerută o traducere legalizată al acestuia pentru a nu fi acuzat de conducerea unui autoturism fără permis de conducere.

Ce este schimbarea permisului de conducere și pentru ce este utilă?

Schimbarea permisului este o recunoaștere oficială în România a permisului de conducere străin, în urma căreia obții un nou document – permisul de conducere român. Poți folosi acest permis pentru a conduce vehicule în mod legal în România sau chiar în cadrul Uniunii Europene.

Preschimbarea permisului de conducere este utilă pentru cetățenii străini care au rezidență română, în special dacă permisul din țara natală este aproape de expirare și nu doresc să revină în acea țară doar ca să îl reînnoiască sau dacă nu este scris într-o limbă de circulație internațională.

Pot folosi permisul de conducere străin pentru a conduce autovehicule în România, fără a-l preschimba?

România recunoaște în mod automat permisele de conducere emise în Uniunea Europeană plus câteva țări non-UE, chiar fără preschimbare.

Spre exemplu, dacă ai un permis de conducere din Spania îl poți folosi fără probleme pe teritoriul român. Dar dacă ai un permis de conducere din Ghana, acesta nu este recunoscut și nici nu poate fi preschimbat.

Când este obligatoriu să îmi preschimb permisul de conducere?

  • permisul tău este deteriorat, a fost pierdut sau furat
  • permisul a expirat (doar dacă ești cetățean UE; nu poți transcrie un permis non-UE expirat)
  • dacă ai comis o infracțiune rutieră
  • dacă ai reședință în România

Este obligatorie transcrierea și după 2 ani de reședință, dacă ai un permis cu perioadă nedefinită de valabilitate (doar dacă acest lucru este cerut de autoritățile naționale din țara în care locuiți) sau dacă ai obținut permisul într-o țară non-UE.

Cu privire la țările non-UE obligativitatea transcrierii permisului de conducere cu unul român intervine doar dacă iti stabilești reședința în România. Stabilirea reședinței în România intervine atunci când o persoană locuiește pe teritoriul României cel puțin 185 de zile pe an sau revine periodic la o adresă din România, din motive legate de relații personale, deși locuiește în altă țară.

Este obligatorie susținerea unui nou examen auto pentru recunoașterea permisului de conducere?

Nu este obligatorie susținerea examenului auto pentru preschimbarea permisului de conducere obținut în majoritatea țărilor lumii, cu unele excepții prevăzute de lege.

O particularitate exista și în cazul permisului de conducere obținut în China a cărui transcriere se face fără susținerea unui nou examen doar în cazul categoriei B, vehicule comune.

Care sunt etapele care trebuie urmate pentru preschimbarea permisului de conducere?

Pentru a preschimba permisul de conducere obținut în afara UE trebuie să parcurgi următorii pași:

  1. Să realizezi o evaluare medicală, din care rezultă că ești apt să conduci autovehicule din categoriile menționate în permis
  2. Să depui documentația de preschimbare la serviciul public comunitar din cadrul autorității competente în a cărei rază teritorială locuiți

În ce condiții se poate face transcrierea voluntară a permisului de conducere?

Poți realiza transcriere voluntară doar dacă ai o reședința legală în România și înaintea împlinirii termenului de 185 de zile.

Ce criterii trebuie să îndeplinesc pentru a preschimba permisul?

Trebuie să ai minim 18 ani, să fii rezident în România și să obții o adeverință medicală care dovedește că ești apt să conduci un autovehicul.

Când îmi va expira permisul de conducere român?

Termenele de valabilitate a permiselor de conducere emise în România sunt de:

  • 5 ani pentru categoriile: C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb si Tv
  • 10 ani pentru categoriile: AM, A1, A2, A, B, Bl si BE

Dacă dorești să obții cetățenia română, nu rata eBook-ul nostru publicat pe Amazon. Acesta te va ajuta în pregătirea pentru examenul de cetățenie, mai multe detalii aici.


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!