5 moduri în care poți pierde rezidența română

Știai că poți pierde rezidența română în anumite cazuri? Află mai multe de la avocații noștri, mai jos!

Rezidența română se poate acorda atât temporar, cât și permanent. În urma acestei clasificări, diferă și modul în care se poate pierde aceasta.

Cum poți pierde dreptul la ședere temporară? 

În primul rând, dreptul de ședere temporară se pierde în momentul în care nu mai este îndeplinit scopul pentru care acest drept a fost acordat. Una dintre cele mai des întâlnite situații este cea a studenților internaționali care renunță la studiile din România. O dată cu încetarea studiilor, se pierde și dreptul de ședere temporară în România.

De asemenea, partenerul unui cetățean român pierde rezidența română în momentul divorțului. În cazul membrilor de familie există o situație particulară prin care aceștia pot pierde dreptul de ședere și anume părăsirea teritoriului României pentru o perioadă mai mare de 6 luni într-un an. Cu toate acestea, dreptul de ședere temporară nu este afectat în cazul în care se poate demonstra faptul că părăsirea României a avut la bază un motiv important, precum satisfacerea serviciului militar obligatoriu, absența motivată de starea de graviditate și de naștere sau cea datorată unei boli grave.

Dreptul de ședere temporară se poate pierde și în cazul cetățenilor străini ce au venit în România în baza unui contract de muncă. Dacă acel contract se încheie, atunci nici dreptul de rezidență al persoanei respective nu mai este valabil. Același lucru se întâmplă și în cazul în care angajatorul nu mai are o activitate economică.

Rezidența română se pierde și în situația străinilor care nu au respectat reglementările vamale sau au încercat să treacă ilegal frontiera de stat.

Cum poți pierde dreptul la ședere temporară? 

Dreptul de ședere permanentă se pierde în cazul condamnării cetățeanului străin pentru anumite infracțiuni, de exemplu, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani în urma comiterii unei infracțiuni.

Dacă se dovedește că ești un pericol pentru societate, atunci ți se va retrage dreptul de ședere permanentă în România.

Întrucât dreptul de ședere permanentă se completează cu dreptul de a avea un domiciliu în România, rezidența română se pierde în momentul în care capeți drept de ședere permanentă în altă țară.

Un alt caz este situația în care părăsești atât România, cât și Uniunea Europeană pentru o perioadă mai mare de 12 luni consecutive. Dacă părăsești România, dar rămâi pe teritoriul Uniunii Europene, permisul de ședere permanent poate fi retras după trecerea unei perioade mai mari de 6 ani.

Ce situații duc la pierderea oricărui tip de permis de ședere în România? 

Există situații care atrag atât pierderea dreptului de ședere temporară, cât și a dreptului de ședere permanentă.

Prima dintre ele ar fi folosirea unor documente de identitate false pentru a obține permisul de ședere. Dacă Oficiul Român pentru Imigrări află de acest aspect, atunci permisul de ședere în România nu va fi valabil, indiferent dacă este permis de ședere temporară sau permanentă.

Un alt mod prin care se pierde rezidența română, atât cea temporară, cât și cea permanentă, este prezentarea unei căsătorii ca fiind adevărată, când în realitate nu există. Întrucât nu exista o legătură civilă între cei doi parteneri, cetățeanul străin pierde dreptul de ședere în România, asemenea situației divorțului.

Rezidența română se pierde și în situația în care străinul pătrunde pe teritoriul României sub o identitate falsă, deși există o interdicție pe numele lui.


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 


Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment