Pașaportul este, în esență, o modalitate de identificare a unei persoane la nivel internațional. Când cineva călătorește în altă țară cu trenul, cu mașina sau cu avionul, are nevoie de un pașaport valabil pentru a trece granița.
Cu toate acestea, există unele reglementări speciale pentru țările care fac parte din Uniunea Europeană. Pentru cei care locuiesc într-unul dintre aceste state, precum este și România, trecerea frontierei se poate face doar prezentând actul de identitate național.
Căutând pe internet, poți găsi răspunsuri la diverse probleme. Există multe site-uri web care oferă informații despre cum să obțineți un pașaport, dar doar câteva pot fi de încredere. Ținând cont de aceste aspecte, trebuie să fim foarte atenți atunci când căutăm online, pentru a nu cădea într-o capcană.
Mitul #1 – oricine îl poate obține
Primul mit despre pașaportul românesc este că oricine poate obține acest pașaport doar prin aplicație online. Sunt într-adevăr multe documente pe care le poți obține online în zilele noastre, dar asta nu înseamnă că procesul este atât de simplu și pentru un pașaport. Dacă un site web spune să aplicați pentru a obține acest act și asta este tot ce trebuie să faceți pentru a-l obține, cu siguranță este o înșelătorie.
Modul legal de a obține un pașaport este deținerea cetățeniei române. Aceasta este, așadar, singura modalitate de a îl obține, iar oricare alta se află în afara căii legale.
Mitul #2 – se poate cumpăra
Al doilea mit este că oricine dorește să obțină pașaportul românesc o poate face doar plătind o sumă mare de bani. Cu alte cuvinte, unii cred că pot obține un pașaport doar prin faptul că investesc mulți bani în România. Dar nimeni nu poate face acest lucru, mai ales dacă un site suspicios te îndeamnă să procedezi astfel.
Este adevărat că investirea unei sume de peste 100.000 de euro sau 1 milion de euro vă poate aduce câteva avantaje în ceea ce privește procesul pentru obținerea cetățeniei române, dar nu vă poate asigura niciodată pașaportul românesc în sine.
Mitul #3 – nu contează cetățenia
Al treilea mit este că pașaportul nu are nicio legătură cu cetățenia. După cum am menționat, există o corelație între cele două. Când prezinți pașaportul românesc, faci dovada nu doar a identității, ci demonstrezi și care este țara ta de origine.
Mitul #4 – originea românească
Al patrulea mit este că nu există nicio condiție cum că ar trebui să trăiești în România sau să ai ascendență română pentru a obține pașaportul.
Evident, acest lucru nu este adevărat, pentru că cetățenia în sine implică una dintre aceste două condiții, care sunt și cele două modalități principale de a deveni cetățean român: prin naturalizare și prin descendență.
Mitul #5 – extindere
Al cincilea și ultimul mit este că pașaportul, odată obținut, se va extinde și asupra unora dintre rude, precum copiii sau soția, care devin automat cetățeni români.
Trebuie clarificat faptul că acest lucru nu se întâmplă în mod implicit. Cu toate acestea, persoana cu care sunteți căsătorit va trebui să aștepte mai puțin timp atunci când va solicita cetățenia română. Și, în unele cazuri particulare, obținerea cetățeniei române se poate extinde strict asupra copiilor minori.
Concluzii
Luând în considerare toate aspectele de mai sus, este adevărat că există multe site-uri web sau alte surse care dezinformează populația despre modul de obținere a pașaportului românesc, dar este important să nu cădem în aceste capcane.
În schimb, ar trebui să faceți cercetări mai ample și, de preferat, să consultați un expert în această privință, precum un avocat specializat pe imigrari.
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!