Cum te poți muta în România ca freelancer din Ucraina?

La momentul actual, există trei opțiuni pentru ucrainienii care doresc să se stabilească pe termen lung în România:

1. Solicită azil – Pe timp de război, statul român oferă azil refugiaților, ceea ce, în practică, înseamnă că te poți stabili în România că cetățeni români și că poți căuta loc de muncă aici. Problema cu acestă variantă ar fi că nu te poți muta în altă țară în mod liber, nici măcar pe teritoriul UE.

2. Protecția temporară – Este garantată pe toată perioada războiului și înseamnă practic că poți veni și rămâne pe teritoriul statului român. Avantajul față de procedura prezentată anterior constă în faptul că te poți muta în orice altă țară din Uniunea Europeană, dacă aceasta este ceea ce îți dorești la un moment dat.

3. Angajare – Din cauza emigrărilor masive a cetățenilor români petrecute în ultimii ani, România suferă de o gravă lipsă în ceea ce privește forța de muncă. Acest aspect facilitează posibilitatea cetățenilor ucrainieni de a se angaja în cadrul unor afaceri românești, chiar fără a obține, în prealabil, azil sau protecție temporară. De fapt, la momentul actual, cetățenilor ucrainieni nu le este cerut nici măcar un aviz de muncă pentru a se angaja în România.

Opinia noastră este că cea de a treia opțiune este cea mai avantajoasă, deoarece permite angajarea și obținerea unui permis de ședere fără a fi nevoie de îndeplinirea vreunei formalități prealabile. De asemenea, îți va asigura veniturile necesare pentru a locui în România pe termen lung.

Dar care este cea mai bună opțiune pentru freelancerii din Ucraina?

Opinia noastră este că cea mai bună opțiune pentru acest caz foarte specific este să-ți înființezi o societate română la care să te și angajezi. Această opțiune îți oferă, mai presus de orice, posibilitatea stabilă de a rămâne în România chiar și după terminarea războiului.

De asemenea, dacă dorești să te muți înapoi în Ucraina sau în orice alt stat, există mereu oportunitatea de a-ți gestiona afacerea de la distanță.

Mai mult, opțiunea aceasta deschide calea spre obținerea rezidenței permanente în România și chiar a cetățeniei române.


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 


Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment