Dacă ești cetățean străin și te confrunți cu provocări legate de imigrarea în România, sprijinul unui avocat specializat în dreptul imigrării poate face o diferență semnificativă. Într-un proces care poate părea adesea complicat și plin de formalități legale, un avocat poate să îți ofere consultanța legală necesară, asigurându-se că toate documentele sunt completate corect și că toate termenele legale sunt respectate.
De la obținerea vizei Schengen și rezidenței române, până la contestații în instanță sau soluționarea problemelor legate de statutul tău, un avocat pe imigrație poate fi partenerul esențial în realizarea obiectivelor tale.
Consultanță juridică inițială
În dreptul imigrării, acest tip de consultanță este esențială, deoarece procedura legală implică numeroase aspecte, care trebuie avute în vedere încă de la început. Astfel, fie că este vorba despre dobândirea cetățeniei române, a unui permis de ședere sau a unei vize, avocatul specializat va analiza minuțios situația ta actuală.
Un prim pas esențial este înțelegerea statutului tău în ceea ce privește cetățenia și documentele disponibile, de pildă:
- Dacă vrei să aplici pentru obținerea cetățeniei române pe baza descendenței din părinți sau bunici români, trebuie să existe dovezi clare privind legătura de sânge, iar dacă acestea lipsesc, avocatul te va ghida în obținerea lor.
- Dacă planifici să te reîntregești cu familia în România, vom evalua statutul cetățeniei membrilor familiei tale, întrucât acest aspect poate influența procedurile de imigrare
În multe cazuri, pentru a realiza dosarul corect, avocatul va solicita documente în scan, pentru a verifica toate informațiile necesare. Dacă nu dispui de dovezi clare ale descendenței sau de alte documente utile, avocatul va colabora cu tine pentru a identifica pașii necesari în obținerea acestora.
În plus, în funcție de nevoile tale, se va emite o ofertă de preț pentru serviciile acordate, pe baza evaluării complexe a speței. Costul serviciilor variază în funcție de documentele pe care le ai, de tipul de cetățenie dorit și de complexitatea cazului.
În prezent, firma noastră de avocatură oferă consultații juridice contra cost, fie prin apel video, fie personal la biroul nostru din București, ceea ce ne oferă certitudinea că putem analiza cu seriozitate fiecare caz și putem determina eligibilitatea fiecărei situații în parte.
În cazul în care clientul are un caz justificat și decide să continue colaborarea cu noi, onorariul pentru consultanța inițială va fi dedus din următoarea factură, oferind astfel, de fapt, o consultație inițială gratuită.
Întocmirea dosarului necesar imigrării
De asemenea, avocatul oferă asistență completă în pregătirea dosarului pentru imigrare.
Astfel, dacă ai obținut un loc de muncă în România și vrei să aplici pentru rezidență, nu doar că pregătim actele necesare, dar vă putem însoți personal la Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI). De asemenea, putem ridica permisul de ședere atunci când este eliberat.
În privința situațiilor în care clientul nu are domiciliul în București, consultanța juridică este oferită prin e-mail sau la telefon, în vederea identificării nevoilor sale, urmată apoi de stabilirea unui onorariu.
Acceptarea ofertei și achitarea unui avans demarează procedura de obținere a documentelor necesare, care vor fi trimise prin e-mail. Singura diferență constă în aceea că avocatul nu va însoți fizic clientul la IGI, dovedind însă disponibilitatea pentru orice întrebare și susținere, în scopul oferirii unui serviciu complet și eficient. Sau putem veni la IGI personal în altă localitate, dar cu achitarea costurilor de deplasare.
Limitele serviciilor unui avocat în dreptul imigrării
Avocații pot oferi o gamă variată de servicii, însă există și anumite limite prevăzute de lege ale acestora. Este bine ca fiecare client să înțeleagă aria competenței unui avocat, pentru a avea așteptări clare și pentru a evita confuziile.
Astfel, este important de menționat că noi ca avocați nu vom putea aplica pentru obținerea rezidenței în locul clientului, de exemplu prin procură, deoarece acest proces presupune ca solicitantul să locuiască în România.
Totodată, avocatul nu poate doar să redacteze documentele, pentru a oferi clientului libertatea de a depune dosarul în mod individual, deoarece acest fapt poate cauza întârzieri sau probleme. Fie avocatul se ocupă de întregul procesul – pregătirea și depunerea documentelor – fie clientul alege să îl gestioneze singur. Singura excepție este când clientul nu este din București.
Un alt aspect pe care noi nu îș putem realiza este simpla programare a dosarului pe platforma online a Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), fără a interveni altfel pe dosar.
Totuși, avocatul te va ajuta la întocmirea dosarului, va însoți clientul la IGI, existând posibilitatea de acordarea de asistență la distanță, pe baza accesului pe platforma online a autorităților.
În plus, avocatul nu poate prelua actele pregătite de client, fără să le revizuiască el însuși. deoarece există riscul ca acestea să nu fie corect realizate, fapt ce ar putea genera un dosar incomplet sau incorect. Într-o asemenea situație, acesta ar fi responsabil pentru dosarul respectiv. Pentru a evita astfel de probleme și a reduce costurile, acest tip de asistență nu poate fi oferit.
Dacă ai mai multe întrebări sau dorești o consultație juridică, scrie-ne la office@rrpb.ro sau accesează site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uita să te abonezi la canalul nostru de YouTube, unde postăm conținut nou pe diverse teme de actualitate la fiecare două săptămâni!