Ai strămoși români sau ai avut cetățenie română și ai pierdut-o? Știai că poți redobândi cetățenia română și să obții un pașaport românesc?
Citește mai jos pentru a afla mai multe detalii!
1. Găsește-ți rudele din România
În primul rând, trebuie să afli dacă părinții sau bunicii tăi au fost cetățeni români și dacă aceștia au renunțat la cetățenia română sau aceasta le-a fost retrasă de către autoritățile din România.
Pentru a stabili dacă ai sau nu rude ce au fost cetățeni români trebuie să iei în calcul și faptul că vechiul teritoriu al României cuprinde și părți din Ucraina de astăzi, precum și teritoriul Republicii Moldova.
Conform legii, cetățenia română poate fi redobândită de către aceia care au pierdut-o fără culpă, precum și de către descendenții acestora până la gradul II inclusiv (copii și nepoți).
Pentru a obține cetățenia română nu trebuie să cunoști limba română, este suficient doar să faci dovada existenței rudelor cu cetățenie română.
2. Obține dovezi privind legătura de rudenie
După ce ai aflat că ai o rudă cu cetățenie română, va trebui să obții dovada certificată din partea autorităților române.
În acest scop, trebuie să furnizezi toate documentele de stare civilă autorităților române, atât pentru tine, cât și pentru rude.
3. Pregătește dosarul
Dosarul de redobândire a cetățeniei trebuie să conțină toate documentele cerute de Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC).
Vei avea nevoie de:
- pașaport
- cazier judiciar eliberat din țara ta de origine
- documentele de stare civilă pentru rudele tale (certificat de naștere, certificat de căsătorie, certificat de deces sau de divorț, certificat care atestă schimbarea numelui etc.)
- declarațiile scrise și dovada scrisă privind pierderea cetățeniei române
Dacă vrei să îți stabilești domiciliul în România, va trebui să prezinți și dovada venitului, precum și a locuinței din România.
Totodată, dacă ai copii și dorești să obții cetățenia română și lor, va trebui să incluzi și documentele lor în cererea ta de cetățenie.
4. Depune dosarul
Dosarul de redobândire a cetățeniei române poate fi depus numai personal, cu excepția cazului în care suferi de o boală ce nu îți permite să te deplasezi.
În cazul în care locuiești în străinătate, poți depune dosarul pentru redobândirea cetățeniei române la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din țara în care ai reședința sau domiciliul.
5. Urmărește stadiul dosarului
Stadiul dosarului poate fi urmărit pe baza numărului de înregistrare a dosarului pe site-ul ANC. Informațiile privind stadiul dosarului pot fi primite și în baza unei petiții adresate ANC, indicând numărul de înregistrare al dosarului și datele tale de identificare.
Dacă dosarul respectă toate cerințele legale, Președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie va emite un decret prin care ți se acordă cetățenia română. Decretul ți se va comunica prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire la adresa declarată.
6. Obține certificatul de cetățenie
În termen de 6 luni de la aprobarea dosarului, va trebui să depui jurământul de credință față de statul român la sediul ANC. În caz contrar, efectele decretului de redobândire a cetățeniei române vor înceta.
Certificatul de cetățenie română se va elibera la ceremonia de depunere a jurământului.
După obținerea certificatului de cetățenie, va trebui să obții transcrierea documentelor de stare civilă (certificat de naștere/ căsătorie) la Oficiul de stare civilă din România.
Dacă ai reușit să parcurgi toate aceste etape, atunci te poți numi în mod oficial cetățean român!
Dacă dorești să obții cetățenia română, nu rata eBook–ul nostru publicat pe Amazon. Acesta te va ajuta în pregătirea pentru examenul de cetățenie, mai multe detalii aici.
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!
- Cum să îți schimbi legal angajatorul din România ca cetățean străin?
- Pot lucra în timpul studiilor în România?
- Moștenirea legală în România
- Cum poți obține viza de nomad digital pentru România?