Dacă ești cetățean UE și dorești să vii în România, este posibil să vrei să îți prelungești șederea peste 3 luni. Pentru asta, vei avea nevoie de un certificat de înregistrare care va conține un CNP românesc.

1. Găsește temeiul legal

Primul pas este de a stabili scopul șederii tale pe teritoriul României. Astfel, conform legislației aplicabile, cetățenii UE pot obține dreptul de rezidență în România pentru anumite scopuri, cum ar fi:

  • muncă: te angajezi în baza unui contract de muncă la o firmă din România sau ești detașat pe o anumită perioadă de timp în România
  • business: îți înființezi o firmă în România
  • activități specifice ONG-urilor: religioase, umanitare, voluntariat
  • studii: trebuie să fii înscris la o facultate acreditată
  • în baza mijloacelor de întreținere: acestea trebuie să fie la nivelul salariului minim garantat în România și se pot dovedi cu taloane de pensii, extras de cont bancar sau orice alte documente similare.

2. Pregătește dosarul

Dacă dorești să rămâi în România mai mult de 3 luni trebuie să îți înregistrezi rezidența, mai exact să obții un certificat de înregistrare de la Inspectoratul General pentru Imigrări din județul în care locuiești (IGI).

Primul certificat de înregistare pe teritoriul României va conţine un cod numeric personal (CNP) format din 13 cifre, ce îți este acordat o singură dată, indiferent de numărul intrărilor sau de durata perioadei pe care o petreci în România.

Pentru obținerea certificatului de înregistrare trebuie să prezinți la Institutul General pentru Imigrări o serie de documente, care diferă în funcție de scopul șederii pe teritoriul României.

Indiferent de scopul șederii în România, dosarul va conține o cerere tip și un act de identitate/pașaport. Pe lângă acestea se poate solicita, după caz, contractul de muncă, contractul de detașare, certificatul constator al firmei române pe care ai înființat-o, aviz pentru desfășurarea unei activități profesionale etc.

3. Depune dosarul

Dosarul pentru obținerea certificatului de înregistrare se poate depune la IGI din județul în care locuiești sau prin intermediul unei aplicații online, puse la dispoziție de către IGI.

Dacă alegi să depui dosarul prin intermediul aplicației online, vei fi programat pentru o dată la care să te prezinți personal la IGI. La această dată, reprezentanții IGI îți vor face o fotografie și îți vor verifica dosarul, prin confruntare cu documentele originale pe care va trebui să le ai în posesie.

În cazul în care depui dosarul personal, nu mai este necesar să aștepți pentru a fi programat, ci poți merge direct la ghișeu. La final, se va elibera un bon de înregistrare în baza căruia vei putea să ridici certificatul de înregistrare.

4. Ridică CNP-ul

Certificatul de înregistrare care conține CNP-ul românesc se emite în aceeași zi sau în ziua următoare solicitării și este valabil pentru o perioadă de 1-5 ani, după caz.

Certificatul poate fi ridicat personal, dar și de către o altă persoană cu procură notarială.

Obținerea certificatului de înregistrare îți dă dreptul de rezidență pe teritoriul României. Însă autoritățile competente pot să limiteze acest drept conform legii, în anumite cazuri, precum: interzicerea intrării pe teritoriul României, îndepărtarea de pe teritoriul țării din motive de sănătate publică, expulzarea sau declararea persoanei drept indezirabile.

Din momentul obținerii certificatului de înregistrare, ai obligația de a-l avea în posesia ta mereu, cât timp te afli în România.

Totodată, sub sancțiunea amenzii, ai obligația de a informa IGI cu privire la orice modificări intervenite (nume, prenume, cetățenie, adresă de reședință, distrugere, deterioare sau furt), caz în care va trebui să soliciți eliberarea unui nou certificat de înregistrare.

Alexandra Smahon – Legal Counsel

R&R Partners

Dacă dorești să obții cetățenia română, nu rata eBookul nostru publicat pe Amazon. Acesta te va ajuta în pregătirea pentru examenul de cetățenie, mai multe detalii aici.


Dorești mai multe informații sau asistență juridică la obținerea CNP-ului românesc? Contactați-ne la office@rrpb.ro sau prin formularul de contact de pe site-ul nostru www.rrpb.ro.