Ești cetățean străin cu permis de ședere român? Vrei să îți reînnoiești rezidența? Află mai multe de la avocații noștri, mai jos!
În primul rând, trebuie să știi că fiecare permis de ședere are un scop, care coincide cu viza ta. Este foarte important să aplici pentru același scop al permisului de ședere inițial, fie că este vorba de reunificarea familiei, business, muncă sau studii. Dacă vrei să îți prelungești șederea, situația ta nu poate fi diferită de cea în care te aflai când ai primit permisul inițial. Vorbim mai ales despre schimbări legale, cum ar fi un divorț, rezilierea unui contract, absolvirea studiilor, închiderea companiei sau chiar deschiderea mai multor firme.
Totuși, deoarece există excepții în orice situație din viață, din păcate nu îți poți reînnoi permisul de ședere în câteva cazuri particulare. Unul dintre acestea este permisul de voluntar, respectiv visa de voluntar care poate fi eliberată pentru maximum un an.
Sfatul nostru: nu încerca să aplici pentru un alt scop în ceea ce privește reînnoirea, deoarece există o procedură complicată, care poate fi cu adevărat derutantă și dificilă. Dacă încerci să îți schimbi scopul șederii pe cont propriu poți avea probleme serioase, care să îți afecteze legalitatea șederii în România.
Un alt lucru important este valabilitatea documentelor necesare pentru reînnoirea permisului de ședere. De obicei, aceste documente sunt asemănătoare cu cele pe care le-ai depus inițial și care, desigur, au o dată de expirare. Verifică mereu valabilitatea actelor pentru a evita probleme la biroul de imigrări (IGI)!
Sfat pro: obține o programare online la biroul de imigrări înainte de data de expirare a permisului tău de ședere. În acest fel, vei evita cozile lungi și vei avea o oră și o dată exactă la care te așteaptă ofițerul de la imigrări.
De obicei, termenul de depunere pentru reînnoirea șederii, fără a risca o amendă, este între 60 și 30 de zile înainte de data expirării. Vei pierde timp fără motiv dacă depui pentru pelungire mai devreme de 60 de zile. Iar dacă este mai târziu de 30 de zile, vei primi o amendă. Dacă aștepți prea mult, riști chiar să fi expulzat din România pentru ședere ilegală!
Un alt lucru important este să pregătești documentele devreme și să începi să le colectezi cu mult înainte de perioada celor două luni. În acest fel, vei avea totul la punct pentru depunere și poți face programarea la IGI în acel interval perfect de 60 până la 30 de zile înainte de data expirării.
După toate acestea, tot ce ai de făcut este să aștepți eliberarea noului tău permis de ședere! Timpul de așteptare variază de la oraș la oraș, deci de la un birou de imigrare la altul.
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!