Cum pot recunoaște o căsătorie străină în România?

În ultima perioadă, tot mai multe persoane ajung să locuiască în străinătate, chiar să se căsătorească în altă țară. Foarte întâlnite sunt și cazurile de cupluri formate din români cu cetățeni străini, care ajung de asemenea să își lege destinul în străinătate.

Dar ce pași trebuie aceștia să urmeze odată ce revin în România?

Ce efecte are căsătoria străină în România?

Din păcate, căsătoria în străinătate nu poate produce niciun efect în România dacă nu este recunoscută în mod oficial. Această regulă se aplică atât pentru căsătoriile din spațiul UE, cât și non-UE.

Altfel spus, nu veți fi considerați soț și soție de către statul român dacă nu parcurgeți o anumită procedură administrativă, menționată mai jos.

Ce este transcrierea certificatului de căsătorie?

„Transcriere” este termenul oficial folosit pentru orice act străin care trebuie recunoscut în România. Transcrierea se aplică nu doar pentru căsătorii, ci și pentru certificate de naștere sau certificate de deces.

În urmă transcrierii, vei primi un alt doilea certificat de căsătorie din partea autorităților române, care va reflecta conținutul certificatului de căsătorie străin. Practic, în urmă transcrierii vei deține 2 certificate: cel străin, inițial și cel român, transcris.

Ce se întâmplă daca nu îmi recunosc căsătoria din străinătate?

Fără această recunoaștere oficială, nu vă veți bucura de niciunul dintre drepturile oferite de lege soților, precum: obținerea de viza sau permis de ședere pentru membrii de familie, patrimoniu comun, cumpărarea unei case în comunitate legală, procedura simplificată pentru cetățenii străini la călătoriile din străinătate.

La ce autoritate pot cere recunoașterea căsătoriei?

Transcrierea căsătoriei se face la primăria din localitatea unde soții au domiciliu comun sau doar unul dintre ei are domiciliul în buletin.

Ce trebuie să conțină cererea de transcriere?

Cererea de transcriere trebuie să conțină un set de acte, cele mai importante fiind: certificatul de căsătorie și certificate de naștere ale soților apostilate sau legalizate, actele de identitate ale soților.

Cererea trebuie facută doar personal de soți?

Nu, soții pot imputernici un avocat sau altă persoană de încredere pentru a le transcrie certificatul. Această poate fi doar notarială, nu este suficientă o simplă împuternicire dată de mâna.

Cât timp durează până primesc certificatul de căsătorie român?

Transcrierea certificatului străin se face în aproximativ 30 de zile, termen ce poate să difere puțin de la o localitate la altă.

În final, după ce ați parcurs toți acești pași, vă puteți bucura de recunoașterea căsătoriei încheiate în străinătate.

And they lived happily ever after!


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 

Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

 

Dacă dorești să obții cetățenia română, nu rata eBook-ul nostru publicat pe Amazon. Acesta te va ajuta în pregătirea pentru examenul de cetățenie, mai multe detalii aici.

 

 

Leave a comment