Cum pot obține rezidență permanentă în România?

Vrei să obții rezidența permanentă în România? Știi care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi și documentele pe care trebuie să le pregătești pentru dosarul de rezidență?

Citește mai jos pentru a afla mai multe!

1. Ce este rezidența permanentă?

Deși numele te poate duce cu gândul la un drept fără limitări în timp, acest tip de rezidență nu este deloc „permanent”.

Rezidența permanentă este dreptul oferit cetățenilor străini de a locui și munci în România, în baza unui permis de ședere emis de Inspectoratul de Stat pentru Imigrări (IGI), valabil timp de 10 ani pentru cetățeni UE și membri de familie ai cetățenilor non-UE, respectiv 5 ani pentru cetățeni non-UE.

La expirarea acestei durate va trebui să aplici pentru un nou permis, acesta nu se emite automat.

2. Cine poate obține rezidența permanentă română?

Poți aplica pentru rezidență permanentă dacă ai locuit cel puțin 5 ani pe teritoriul României în mod legal, neîntrerupt și vorbești limba română.

Cu toate acestea, cetățenii UE nu sunt testați pentru cunoașterea limbii române.

3. Ce presupune „șederea legală”?

Șederea ta este legală dacă autoritățile nu au luat față de tine măsuri de îndepărtare de pe teritoriul român sau restrângere a dreptului la liberă circulație.

Exemplu: Dacă ai fost expulzat din România pentru că ai comis infracțiuni împotriva statului sau dacă autoritățile române consideră că reprezinți un risc la siguranța națională, nu vei obține permis de ședere român chiar dacă ai locuit în România peste 5 ani.

Nu orice contravenție sau infracțiune te face să pierzi automat dreptul la rezidență, doar cele care sunt considerate cu adevărat periculoase. Dacă ai primit, de exemplu, o amendă pentru conducere cu viteză nu înseamnă automat că șederea ta în Romania este în sine ilegală și pierzi dreptul la permis de ședere.

Cu toate acestea, recomandăm în toate cazurile respectarea legislației române și europene pe toată perioada șederii tale în România.

4. Ce înseamnă ședere continuă?

Șederea ta este continuă dacă nu ai părăsit România perioade mai lungi de 6 luni în decursul unui an calendaristic și nu există perioade lipsă intre permisele tale de ședere (certificatele de înregistrare cu CNP).

Exemplu: Dacă din iunie 2015 până în mai 2016 ai fost plecat din România în mai multe vacanțe, cumulând mai mult de 6 luni în total, nu te vei încadra pentru rezidență permanentă.

Nu se consideră întrerupere:

  • absența pentru serviciu militar obligatoriu
  • absența din motive de graviditate ori naștere, în urma unei boli grave
  • participarea la programe de învățământ, pregătire profesională sau mutare în interes de serviciu pentru maxim 12 luni consecutiv

Exemplu: Dacă ai plecat din România 7 luni ca militar voluntar, la întoarcere va trebui să aștepți alți 5 ani pentru a obține rezidența permanentă.

5. Unde depun dosarul pentru obținerea rezidenței?

Va trebui să depui dosarul pentru obținerea rezidenței la oficiul IGI (Inspectoratul General pentru Imigrări) din județul în care locuiești în mod legal.

Exemplu: dacă ai obținut permis de ședere în București, locuiești efectiv în Brașov, va trebui să depui dosarul pentru obținerea rezidenței permanente în București.

6. Pot pierde dreptul de rezidență permanentă, odată obținut?

Da, poți pierde statutul de rezident permanent dacă pleci de pe teritoriul român mai mult de 12 luni consecutive.

7. Care este diferența între șederea temporară și rezidența permanentă?

Șederea temporară (obținerea certificatului de înregistrare cu CNP) se oferă cetățenilor străini care îndeplinesc condițiile legale, chiar dacă nu au mai locuit niciodată în România și este valabilă între 1 an și 5 ani, după caz.

Prin comparație, rezidența permanentă se oferă cetățenilor străini doar după împlinirea unui termen de 5 ani de rezidență temporară și este valabilă 10 ani. Rezidența permanentă este în general o situație intermediară între dreptul de ședere temporar și cetățenia română, deoarece rezidentul permanent se bucură de multe dintre drepturile oferite cetățenilor români.

– – –

Dacă dorești să obții cetățenia română, nu rata eBookul nostru publicat pe Amazon. Acesta te va ajuta în pregătirea pentru examenul de cetățenie, mai multe detalii aici.


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 

Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment