Ești un expat care dorește să se stabilească în România? Vrei să îți schimbi rezidența fiscală cu o rezidență fiscală română?
Citește mai jos tot ce ai de făcut în acest sens!
Trebuie să îmi stabilesc rezidența fiscală dacă sunt expat/străin în România?
Da, această nouă obligație fiscală a fost impusă de Codul fiscal român din 2015. Orice cetățean străin care locuiește cel puțin 183 de zile dintr-un an în România trebuie să declare șederea sa în țară, în vederea stabilirii rezidenței fiscale.
Cu alte cuvinte, trebuie să notifici situația ta autorităților fiscale (ANAF), iar pe baza dosarului depus, aceștia vor decide dacă devii rezident fiscal român sau nu.
Cum aflu dacă trebuie să îmi stabilesc reședința fiscală în România?
Conform legii române, trebuie să trimiți un set de documente însoțit de un chestionar autorității fiscale române dacă îndeplinești una dintre următoarele condiții:
- ai domiciliul legal în România
- petreci mai mult de 183 de zile în 12 luni consecutive în interiorul/înafara granițelor române
- interesele vitale ți-au fost „transferate” în România (pentru expatriați) sau într-un stat străin (pentru români)
Ce sunt interesele vitale ale unei persoane?
Codul fiscal prevede interesul vital al unei persoane ca fiind un amestec între „relațiile financiare” și „relațiile personale”:
- Relațiile financiare se referă la statutul de angajat român, patrimoniul său (acțiuni în firme sau imobile), conturi bancare, carduri de debit sau de credit
- Relațiile personale se referă la a avea un soț, un copil sau o persoană de care ai grijă în România, a fi membru într-o asociație, fundație sau instituție de cult
Practic, autoritățile fiscale fac un „raport de audit” al vieții tale, pentru a deduce dacă ai multe legături cu România și, prin urmare, dacă poți fi considerat rezident fiscal sau nu.
Ce se întâmplă dacă îndeplinesc una dintre condițiile de mai sus?
Te sfătuim să discuți cazul tău cu un avocat de drept fiscal, pentru a evalua consecințele mutării rezidenței în România. O pre-analiză cu un expert poate să îți economisească chiar mii de euro în taxe. În plus, este mult mai ușor să previi o problemă fiscală decât să repari.
Dacă îndeplinești oricare dintre condițiile de mai sus, trebuie să trimiți un dosar autorităților fiscale și un chestionar, în care să menționezi legăturile tale economice și personale cu România.
Ce se întâmplă dacă devin rezident fiscal român?
După ce devii rezident fiscal român, toate veniturile pe care le primești din diferite țări vor fi impozitate mai întâi în acele țări și ulterior transferate în România, respectând, de asemenea, convențiile aplicabile împotriva dublei impuneri/impozitări.
A fi rezident fiscal român este util inclusiv dacă obții venituri din străinătate și dorești să devii cetățean român. Devenind rezident fiscal român, toate veniturile pe care le primești din străinătate vor fi declarate în România și vei putea să îți demonstrezi cu ușurință mijloacele de trai atunci când depui dosarul pentru cetățenie.
Ce se întâmplă dacă nu depun declarația fiscală?
Dacă nu îți declari reședința fiscală după îndeplinirea oricăreia dintre condițiile de mai sus, autoritatea fiscală te va amenda imediat ce observă șederea lungă sau plecarea lungă din țară. ANAF va emite o decizie oficială de impunere prin care stabilește obligațiile și penalitățile fiscale pe care trebuie să le plătești.
Ce se întâmplă dacă nu obțin rezidența fiscală română?
Dacă nu obții rezidența fiscală, vei rămâne rezident fiscal străin, iar autoritățile române nu vor impozita niciun venit pe care îl obții în alte țări.
Cu toate acestea, va trebui să plătești în continuare impozite în România pentru toate veniturile obținute în această țară. De exemplu, dacă deții o companie română, veți plăti impozitul pe venit în România pentru orice încasări din afacere.
Este mai bine să devin rezident fiscal român sau să rămân rezident fiscal străin?
Acest lucru depinde de la caz la caz, luând în considerare cât de mari sunt impozitele în țara de origine în comparație cu România, ce convenții internaționale sunt aplicabile etc.
Cel mai bine ar fi să consulți un avocat fiscal sau un consultant financiar, pentru a lua cea mai bună decizie în cazul tău.
Am fost declarat rezident fiscal al României și acum trebuie să plătesc mai multe impozite. Pot face ceva în acest sens?
Notificarea fiscală de la ANAF poate fi atacată la instanțele din România în termen de 45 de zile de la primirea acesteia. Așadar, trebuie să îți anunți avocatul sau consultantul fiscal cât mai curând posibil atunci când primești acest aviz nefavorabil, altfel riști să pierzi termenul de apel.
Dacă dorești să obții cetățenia română, nu rata eBook–ul nostru publicat pe Amazon. Acesta te va ajuta în pregătirea pentru examenul de cetățenie, mai multe detalii aici.
Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații.
Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.
Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!
- Cum să îți schimbi legal angajatorul din România ca cetățean străin?
- Pot lucra în timpul studiilor în România?
- Moștenirea legală în România
- Cum poți obține viza de nomad digital pentru România?
2 Comments
Adriano Mazzetta
Dovrei essere aiutato per cambio residenza fiscale primi di luglio, mi potete aiutare????
Aspetto risposta e io scrivo italiano perche’ la lingua ancora molto difficile.
Mazzetta Adriano
Crevedia
Domboviza
R&R Partners Bucharest
Hello, our team does not speak Italian.But if you also speak English, sure we can help you with your issue, please book a legal consult here https://rrpb.ro/book-a-consult/