Cum poți obtine rezidența română rapid | SUA, Canada, Japonia

Dacă ești cetățean non-UE și dorești să îți prelungești șederea în România, vei avea nevoie de un permis de rezidență român valabil.

Dar acesta nu se obține atât de simplu, trebuie să ai un temei legal pentru rezidență. Fie că este vorba de un job în România, deschiderea unei afaceri, legătură de rudenie sau căsătoria cu un cetățean român, va trebui să analizezi toate variantele și să alegi cea mai bună opțiune pentru tine.

Știai însă că dacă vii din anumite țări ai o serie de avantaje și poți obține permis de ședere în România mult mai simplu și rapid, în baza unor excepții de la legea generală?

Cum aflu dacă beneficiez de permis de ședere rapid?

Dacă ești cetățean al SUA, Canada sau Japonia, poți obține permis de ședere pentru activități comerciale dacă înființezi o societate română cu răspundere limitată.

Persoanele care provin din țările de mai sus se bucură de un regim special. În mod normal, cetățenii non-UE trebuie să investească zeci de mii sau sute de mii de euro în România pentru a beneficia de rezidență, lucru care nu este necesar și în cazurile cetățenilor din  SUA, Canada sau Japonia.

Trebuie să am o investiție minimă pe firmă sau salariați în mod obligatoriu?

Nu. Firma în baza căreia aplici pentru rezidență nu trebuie să aibă în mod obligatoriu salariați, punct de lucru, nici măcar venituri la început. Poți activă în cadrul firmei că unic asociat și administrator.

Însă după primul an de rezidență, când aplici pentru prelungirea permisului de ședere, va trebui să arăți că firma este activă și există unele venituri/cheltuieli în cadrul acesteia.

Pentru primul an de rezidență este suficient să ai o firmă valabil înființată, cu care vei începe activitatea economică în România.

Pot înființa societatea alături de un alt cetățean străin?

Da. Dacă dorești să obții permis de ședere alături de un prieten sau soț, persoană care vine de asemenea din SUA, Canada ori Japonia, puteți fi amândoi asociați și administratori în firma.

Altfel spus, nu este necesar că fiecare persoană să aibă propriul SRL pentru a obține rezidență. Este suficient să înființați o societate împreună și aplicăți fiecare pentru permis de ședere în scop comercial pe baza aceleiași firme. Cu toate acestea, nu recomandăm să fie foarte mulți asociați și administratori pe aceași societate.

Ce durată are permisul de ședere în scop comercial?

Permisul obținut prin procedura de mai sus este valabil un an de zile.

Când te apropii de expirarea primului an de rezidență poți să aplici pentru un nou permis de ședere comercial în baza aceleiași societăți. Nu există o limită legală de ani pentru a reaplică în scopul rezidenței. Poți locui în România o perioadă îndelungată, cât timp păstrezi SRL-ul activ și are activitate economică.

La ce autoritate trebuie să depun dosarul de rezidență?

Pentru a obține permisul de ședere va trebuie să depui cererea, însoțită de o serie de acte, la Inspectoratul General pentru Imigrări din orașul în care locuieșți. Spre exemplu, dacă locuiești în București, vei depune dosarul la IGI București.

Documentele se pot depune inclusiv online și vei primi o dată pentru programare la ghișeu. În această zi va trebui să te prezinți personal la IGI cu actele pentru a fi verificate. Dacă actele sunt ok, dosarul va fi primit la autoritate, ți se va face o fotografie pentru permis și vei primi un bilețel cu dată la care să vii pentru ridicarea permisului.

Ce trebuie să conțină dosarul de rezidență?

Dosarul trebuie să conțină un set de acte, cele mai importante fiind:

  • dovada achitării taxelor pentru permisul de ședere,
  • pașaportul,
  • permis de ședere (dacă soliciți reînnoire),
  • acte privind locuința din România,
  • dovezi privind existența și, după caz, activitatea SRL-ului tău,
  • asigurarea de sănătate,
  • adeverință medicală.

Cât durează până obțin permisul?

De la momentul depunerii actelor, durează aproximativ 30 de zile să obții efectiv permisul de ședere român.

Dacă dorești să obții cetățenia română, nu rata eBook-ul nostru publicat pe Amazon. Acesta te va ajuta în pregătirea pentru examenul de cetățenie, mai multe detalii aici.


Dacă doriți să adresați mai multe întrebări sau aveți nevoie de o consultație juridică, ne puteți contacta la office@rrpb.ro sau accesați site-ul nostru www.rrpb.ro pentru mai multe informații. 

Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, unde se postează lunar conținut nou și actualizat pe diverse teme de actualitate.


Fii la curent cu ultimele articole de pe blog!

Leave a comment